Alkohol i COVID-19

Kada je čovjek imao prvi susret sa alkoholom teško je reći? Možda još tamo u prvobitnoj zajednici kada je neki od naših dalekih predaka negdje u šumi pronašao prezrele, fermentirane divlje jabuke, konzumirao ih i otkrio njihovo djelovanje i tako je navika konzumiranja, a zatim i proizvodnje alkoholnih pića ostala do današnjih dana legalna i dostupna na svim prodajnim mjestima u našoj državi za osobe iznad 18.godina. U međuvremenu alkohol je ušao u sve segmente društvenih zbivanja, uključujući i religijske obrede. Uz konzumaciju alkohola se rađamo, živimo cijeli život i na kraju i umiremo. Razne društvene i osobne  prigode običaj je slaviti uz konzumiranje alkohola. Slavimo uz alkohol i sportske uspjehe, ali i neuspjehe.

U povijesti narodne medicine alkohol se koristio i kao lijek za neke bolesti, no prevelika konzumacija alkohola dovodi do razvoja alkoholizma, dakle sam alkohol postaje uzročnik opake bolesti. Činjenica jeste da je alkohol odličan dezinficijens, ali se ne može koristiti za nikakvu „unutarnju“ dezinfekciju. Definitivno alkohol neće prevenirati ili izliječiti COVID-19. Dapače, pijenje alkoholnih pića oštećuje organizam, slabi imunitet i na taj način pogoduje razvoju infekcije. Osim toga, konzumacija alkoholnih pića tijekom karantene ili samoizolacije povećava rizik pojave ozljeda ili nasilja u obitelji što dovodi do novih problema koji  nerijetko ostavljaju neizbrisiv trag i loše ishode u funkcioniranju cijelog obiteljskog sustava.

Tijekom pojave  raznih ugroza, pa i pojave ugroze od zarazne bolesti, javlja se kod ljudi strah, uznemirenost, osjećaj bespomoćnosti i neizvjesnosti što dodatno pojačava stres ali i druga neugodna emocionalna stanja koja konzumacijom alkoholnih pića mogu postati još višeg intenziteta i tako dodatno štetiti  tjelesnom i mentalnom zdravlju.

Poseban problem je izloženost alkoholu mladih. Alkohol ima izrazito štetan učinak na mlade mozgove, oštećuje moć prosudbe, minorizira ozbiljnost ugroze zarazne bolesti i na takav način povećava stupanj izloženosti virusu.

Višegodišnje preporuke i nastojanja struke kojima se prati ili liječi pojavnost vezana za konzumaciju alkohola i dalje treba osvještavati u javnosti kako bi ostali u granicama umjerenosti! U vremenu koje je ispred nas važno je promicati kulturu pijenja i uz prigodna događanja, ali i o zabludama koje se vežu  uz konzumaciju alkohola u sadašnjem aktualnom trenutku epidemije.

Stoga, pijenje alkoholnih pića NE štiti od COVIDA-19, nego šteti vašem zdravlju!

Voditelj službe za mentalno zdravlje
Dr.sc. Željko Ključević, dr med.
specijalist psihijatrije

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE