Search

BULLET JOURNAL za školu – TO DO or NOT TO DO liste

“Umjesto da se unaprijed brinemo, bolje je da unaprijed razmišljamo i planiramo.”
Winston Churchill

S obzirom da je nova školska godina na pomolu, nije naodmet početi s pripremama koje bi mogle pridonijeti što boljem školskom uspjehu.  Jedan od omiljenih načina planiranja i organizacije zadataka je izrada tzv. bullet journal-a, kreativnog i šarenog podsjetnika na sve važne školske zadatke, testove, ispitivanja, treninge, kućanske obveze i sl. No, to nije puki podsjetnik samo na obveze, njegova svrha je da nas nauči boljoj organizaciji vremena s kojim raspolažemo, ali i motivira da ostvarimo svoje planove i ciljeve.

Upravljanje vremenom i učinkovita raspodjela zadataka je problem mnogim učenicima, stoga bi umijeće ratovanja s rasporedima trebalo biti jedna od vještina koju trebaju naučiti od samog početka školovanja.

Iako nam naši pametni telefoni nude brojne aplikacije za vođenje evidencije, kalendara i slično, stvaranje vlastitog planera djecu uči drevnim, pomalo zaboravljenim, ali vrijednim vještinama poput držanja olovke u ruci, bojanju unutar crta tijekom osmišljavanja šarenih i veselih podsjetnika na mrske zadatke. Šalu na stranu, zadovoljstvo koje osjetite kad prekrižite makar jednu na listi obveza u danu je neprocjenjivo.

Dakako da nije dovoljno samo zapisati obveze i rokove njihova ispunjenja, jer bi to bilo dosadno. Ideja vodilja bullet journal-a je da stvorimo plan, strategiju i poticaj za njihovo izvršenje.  Stvaran svijet koji čeka iza ugla, nakon škole, je pun rokova i očekivanja, stoga je škola mjesto za vježbanje kako upravljati svojim obvezama i vremenom kojeg imamo na raspolaganju za njihovo izvršenje.

Kako početi? Prvi korak je dakako nabava planera ili bilježnice koja će poslužiti u tu svrhu. Uz to bi bilo dobro opskrbiti se brdom šarenih olovaka ili markera, post-it papirićima i sličnim potrepštinama za stvaranje kreativnog carstva dnevnih, tjednih i mjesečnih kalendara, popisa i bilješki. Osim rasporeda za školu, imate punu slobodu da bilježite od potrepština koje trebate, rasporeda vremena za učenje pojedinih predmeta (cjelina, lekcija, dijelova lekcija ), planova za druženje, treninga, do citata koji će vas poticati i osiguravati energiju za njihovo izvršenje.  

Prilikom planiranja učenja, dobro bi bilo velike zadatke, poput opsežnog gradiva za ispit, razbiti u više manjih cjelina (po satima, danima). Stvorite tjedni plan za svaki predmet u školi, što i koliko treba naučiti do najavljenih ispitivanja ili testova. Ukupan broj stranica možete raspodijeliti po danima do predviđenog roka, ali ne zaboravite predbilježiti i vrijeme za ponavljanje. Postavite prioritete, jasno odredite kojem predmetu i zadatku se trebate posvetiti u određenom danu, od najvažnijih prema onima koje možete obaviti ako ostane dovoljno vremena (za one koji žele znati više…odredite satnicu za svaki zadatak, ovisno o brzini kojom učite i radite). Također, one najzahtjevnije zadatke planirajte na početku rada dok imate energije i koncentracije.  I naravno, treba se znati počastiti pauzama i nagradama za dobro odrađen posao.

Na kraju, imajte na umu da škola ne predstavlja samo učenje, to je i mjesto gdje stvarate prijateljstva i brojne uspomene. Zato se pobrinite  da zabilježite dobre trenutke, bilo riječima ili slikom. Nadam se da će uz ovakvu organizaciju takvih trenutaka i uspjeha biti obilje.

 

ZA INSPIRACIJU:
1.    https://bulletjournal.com/pages/learn
          o    https://bulletjournal.com/blogs/bulletjournalist/show-tell-with-yu
          o    https://bulletjournal.com/blogs/bulletjournalist/top-5-bujo-ideas-in-2016
2.    https://diaryofajournalplanner.com/
          o    https://diaryofajournalplanner.com/starting-a-bullet-journal/

Pripremila: mr. sc. Josipa Glavaš, dr. med., spec. školske medicine

 

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE