Search

Cijepljenjem protiv HPV-a

Humani papilomavirus (HPV) jedan je od najčešćih uzročnika virusnih infekcija reproduktivnog sustava. Postoji preko 130 genotipova virusa, od kojih 40-tak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije. Većina spolno aktivnih žena i muškaraca inficira se HPV-om u nekom trenutku u životu. Velik broj osoba inficiranih HPV-om nikada ne razvije simptome ni bolest, no u nekih može nastati razvoj HPV infekcije i karcinoma.

Infekcija HPV-om može uzrokovati: karcinom cerviksa, vagine i vulve, penisa anusa i grla. Više od 99% slučajeva karcinoma cerviksa je posljedica infekcije onkogenim tipovima HPV-a.

Registrirana su tri cjepiva protiv HPV infekcije: dvovalentno (Cervarix), četverovalentno (Silgard/ Gardasil) i devetvalentno (Gardasil 9).

Prema programu cijepljenja dobrovoljno i besplatno se cijepe učenici i učenice 8. razreda osnovne škole.

Za cijepljenje je dostupno 9-valentno cjepivo, a cijepi se prema idućoj shemi:

–    Djevojčice i dječaci u dobi do uključujući 14 godina, primaju dvije doze cjepiva u razmaku od šest mjeseci.

–    Nakon petnaestog rođendana cjepivo se prima u tri doze. Preporučuje se razmak od dva mjeseca između prve i druge doze, te četiri mjeseca između druge i treće doze. Razmaci između doza mogu biti dulji, a preporučuje se sve tri doze primiti unutar 12 mjeseci.

Cijepljenje je preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, što znači da je poželjno cijepiti se prije započinjanja spolne aktivnosti. Cijepljenje ne uklanja rizik, već ga smanjuje, tako da preporuke o preventivnim ginekološkim pregledima jednako vrijede za cijepljene i necijepljene djevojke i žene.

Zasad poznate nuspojave cijepljenja su uglavnom blage, poput lokalne reakcije, bolnosti i crvenila na mjestu primjene. Česte nuspojave su i povišena tjelesna temperatura, glavobolja i umor, mučnina, bol u mišićima ili zglobovima. U vrlo rijetkim slučajevima se mogu pojaviti teške (anafilaktičke) alergijske reakcije nakon cijepljenja, kao i kod ostalih cjepiva. O indikacijama i kontraindikacijama za cijepljenje odlučiti će liječnik cijepitelj.

Dosadašnja istraživanja ukazuju da cjepivo protiv HPV-a stvara dugotrajnu zaštitu, preko 10 godina te nije još sigurno da li će u budućnosti biti potrebe za dodatnom dozom. 

Služba za školsku i adolescentnu medicinu

 

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE