Search

Aktivnosti Odjela za epidemiologiju i prevenciju zloćudnih novotvorina

Odjel za epidemiologiju i prevenciju zloćudnih novotvorina aktivno provodi tri Nacionalna preventivna programa. Nacionalni programi ranog otkrivanja raka izrađeni su u skladu s odrednicama Nacionalne strategije razvoja zdravstva koja sadržava i odrednice o prevenciji i ranom otkrivanju raka.  Programi su sukladni Rezoluciji o prevenciji i kontroli karcinoma (WHA 58.22 „Cancer prevention and control”), koju je usvojila Svjetska zdravstvena skupština 2005. godine te preporukama Vijeća Europske komisije.
Odjel za epidemiologiju i prevenciju zloćudnih novotvorina aktivno sudjeluje i u obilježavanju Dana mimoza – dana borbe protiv raka vrata maternice, Dana narcisa – dana borbe protiv raka dojke, Dana plavih irisa – dana potpore udrugama osoba sa stomom, kao i Svjetskog dana borbe protiv raka koji se obilježava 4. veljače svake godine. Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju od 2019. do 2021. godine glasi “Jesam i hoću”.

1. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

 

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest kod žena kako u svijetu tako i kod nas. Rizik oboljenja od raka dojke raste s dobi, najčešće se javlja nakon 50. godine života, ali na žalost sve je veći broj žena mlađe životne dobi. Točan uzrok nastanka raka dojke nije poznat. Nastaje kad zdrave žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, dijeliti se i uništavati okolno zdravo tkivo. S obzirom da se nastanak raka dojke ne može prevenirati, potrebno ga je što ranije otkriti. To je jedini način da se smanji smrtnost i poboljša kvaliteta života kod oboljelih žena. Dvije najučinkovitije metode ranog otkrivanja raka dojke su ultrazvučni pregled i mamografija.
U Republici Hrvatskoj od 2006. godine provodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, kojim su obuhvaćene sve žene u dobi od 50 do 69 godina. Ženama se šalju pozivi za mamografiju te ovisno o mjestu prebivališta dogovaraju se pregledi u jednoj od trinaest mamografskih jedinica uključenih u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Cilj ovog organiziranog probira je otkriti rak u početnom stadiju dok još nema nikakvih simptoma i dok se ne mogu napipati nikakve promjene u dojci, te smanjiti smrtnost od raka dojke. Rano otkrivanje bolesti iznimno je važno jer povećava pozitivan ishod liječenja i poboljšava kvalitetu života kod žena oboljelih od raka dojke.
Svake godine, prve subote nakon prvog dana proljeća, obilježava se Dan narcisa. Narcisi su jedan od simbola proljeća, života i nade, ali poznati su i kao simbol borbe protiv raka dojke. Obilježavanjem ovog dana želi se pružiti potpora oboljelima od raka dojke, ukazati na važnost redovitog odlaska na pregled dojki kao i važnost odaziva na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojki, kako bi se bolest otkrila u što ranijoj fazi.

 

 

 

 

2. Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

U Hrvatskoj, kao i u svijetu, bilježi se porast broja oboljelih i umrlih od raka debelog crijeva. Od te bolesti obolijevanju i muškarci i žene. Najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina, iako je rak debelog crijeva u porastu i kod osoba mlađe životne dobi. Točan uzrok nastanka raka debelog crijeva nije poznat, ali zna se da ih više od 90% nastaje iz polipa. S obzirom da polipi debelog crijeva, kao i rani stadij raka debelog crijeva ne moraju imati nikakve simptome, osim laganog krvarenja, potrebno ih je na vrijeme otkriti.
U Republici Hrvatskoj od 2008. godine provodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. U studenom 2018. godine započeo je IV. ciklus pozivanja u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kojim će se pozvati osobe oba spola rođene od 1945. do 1969. godine.
Program je namijenjen svim osobama od 50 do 74 godine života. U okviru programa na kućnu adresu šalju se pozivna pisma te se odazvanima šalju testovi za otkrivanje oku nevidljive krvi u stolici, kao i upute o provođenju testiranja. Testovi s uzorkom se poštom vraćaju u Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije gdje se provodi testiranje na okultno krvarenje u stolici. Svaka osoba s pozitivnim nalazom poziva se i dogovara se termin na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici. Pozivi i kupovnice za kolonoskopiju šalju se na kućnu adresu, dok se anketni upitnici i rezultati testova na okultno krvarenje upisuju u predviđeni program. O svakom pozitivnom testu, kao i terminu kolonoskopskog pregleda, pismeno se obavještava i izabrani obiteljski liječnik.
Cilj programa je otkriti rak debelog crijeva u što ranijem stadiju bolesti i na taj način poboljšati mogućnost izlječenja, kvalitetu života te smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva.
Svake godine, zadnje subote u svibnju obilježava se Dan irisa, cvijeta čija plava boja simbolizira borbu protiv ove opake bolesti. Obilježavanjem ovog dana želi se pružiti potpora osobama sa stomom te informirati javnost o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva. Humanitarnom prodajom irisa i dijeljenjem besplatnih edukativno-promotivnih materijala želi se ukazati na važnost pravovremenog otkrivanja bolesti kao i odazivanja na  Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji oboljelima može spasiti život, ukoliko se otkrije u ranoj fazi

 

 

3. Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 25 do 64 godine, koje u okviru programa mogu obaviti PAPA test svake tri godine. Prvi ciklus pozivanja završen je 2016. godine, a drugi nije pokrenut zbog reorganizacije i potrebe za unapređenjem istog, a u skladu s preporukama Twinning projekta „Unapređenje kvalitete provedbe Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka“. Cilj ovog programa je otkriti rak vrata maternice u što ranijoj fazi, po mogućnosi čak u preinvazivnom stadiju.
Treće subote u siječnju svake godine obilježava se Dan mimoza, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cilj obilježavanja Dana mimoza je edukacija i podizanje svijesti žena o važnosti provođenja redovitih preventivnih ginekoloških pregleda, kao i o prevenciji raka vrata maternice. Broj žena oboljelih od ovog raka smanjio se u odnosu na prethodne godine. S obzirom na poznate čimbenike rizika, dobre metode dijagnosticiranja, te Papa test, ta bolest može se spriječiti i nedopustivo je da žene i dalje obolijevanju i umiru od raka vrata maternice.

 

 

 

 

Pročitajte i ovo