Search

Europski tjedan javnog zdravlja 16.-20. svibnja 2022.

Health throughout the life course

(Zdravlje tijekom cijelog života)

Cilj obilježavanja Europskog tjedna javnog zdravlja (EUPHW) je podizanje svijesti o javnom zdravlju i promicanje suradnje među javnozdravstvenom zajednicom u Europi. Riječ je o godišnjoj inicijativi koja je započela 2019. godine.

Ovogodišnji Europski tjedan javnog zdravlja ‘Zdravlje tijekom cijelog života’ bavi se svime što utječe na nas i naše zdravlje tijekom života.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije priključio je se obilježavanju ovog tjedna nizom aktivnosti (JZ akcija cijepljenje protiv HPV-a, stručni skup o zaštiti zdravlja mladih, online izložba – 100 godina NZJZ SDŽ).

Više o navedenim događajima bit će praćeno na web stranici www.nzjz-split.hr

1. dan 16.5. 2022.

Dani otvorenih vrata – Cijepljenje protiv HPV-a

U okviru obilježavanja Europskog javnozdravstvenog tjedna Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ organizira cijepljenje protiv HPV-a (Humanog Papiloma Virusa) za sve studentice i studente Sveučilišta u Splitu.
Akcija „Dani otvorenih vrata“ bit će 16. i 17. svibnja 2022. godine na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ, Vukovarska 46, Služba za školsku i adolescentnu medicinu, u vremenu od 12 do 14 sati.


● Cjepivo je u Hrvatskoj dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a te je besplatno.

● Cijepljenje protiv HPV-a djevojaka i mladića preporuča se radi smanjenja rizika od HPV infekcije koja može dovesti do određenih oblika raka ili drugih bolesti kod žena i muškaraca.

● HPV se prenosi intimnim kontaktom sluznica i kože, neovisno o vrsti spolnog odnosa.

● > 8 od 10 osoba zarazi se tijekom života i većina osoba nije ni svjesna da je zaražena ili da može zaraziti partnera. Češće se prenosi sa žena na muškarce.

● Većina infekcija HPV-om je prolazna, ali trajno prisutna infekcija može dovesti do određenih oblika raka i drugih bolesti kod oba spola.

● Gotovo sve oblike raka i druge bolesti povezane s HPV-om uzrokuje 9 tipova HPV-a koji su sadržani u cjepivu.

● Cijepljenje se provodi cjepivom GARDASIL 9 za oba spola po shemi (0,2,6 : prva i druga doza u razmaku od 2 mjeseca, treća doza u razmaku 6 mjeseci od prve doze). Razmaci između doza mogu biti i dulji, no preporuča se da se sve tri doze prime unutar 12 mjeseci.

● Cijepljenje s deveterovalentnim cjepivom uz redovite preventivne preglede siguran je put prema zaštiti od bolesti uzrokovanih HPV-om.
● Cjepivo je u uporabi već 15 godina te je testirano na visoku učinkovitost, djelotvornost i sigurnost.

● Cjepivo se primjenjuje u svim razvijenim zemljama svijeta, a imunitet postignut HPV cijepljenjem traje dugo.

● Medicinska struka jasno preporuča i ističe važnost cijepljenja protiv HPV-a.

● PREVENCIJA RAKA MOGUĆA JE CIJEPLJENJEM.

2. dan 17.5. 2022.

CIJEPLJENJE JE KLJUČNA STRATEGIJA PREVENCIJE ZARAZNIH BOLESTI U SVAKOJ ŽIVOTNOJ DOBI

Mikroorganizmi su svuda oko nas, ne samo u našem okruženju, nego često i u našem organizmu. Kada je osoba osjetljiva i dođe u kontakt sa štetnim uzročnikom, rezultat može biti bolest, a ponekad i smrt. Mnogo je lakše i isplativije za društvo u cjelini spriječiti nastanak zaraze kao i neželjene ishod bolesti korištenjem imunizacije kao ključne javnozdravstvene mjere. Cijepljenje je smanjilo obolijevanje, invaliditet i smrtnost od raznih zaraznih bolesti.
Kada je netko cijepljen, vrlo će vjerojatno biti zaštićen od ciljane bolesti. Cijepljenjem ne štitimo samo sebe, već i one u zajednici koji se ne mogu cijepiti zbog zdravstvenih razloga. Ranjive osobe mogu biti zaštićene ako žive među ostalima koji su cijepljeni zbog postignutog kolektivnog imuniteta.
Osim što cijepljenje spašava živote, omogućuje nam i slobodu kretanja. Kontinuirana provedba rutinskih i masovnih programa cijepljenja dovela je do iskorjenjivanja pojedinih zaraznih bolesti ali zbog migracija stanovništva i putovanja diljem svijeta, lako se mogu ponovno unijeti u naše zajednice. Stoga je potrebno tijekom života obnavljati imunost stečenu cijepljenjem u mlađoj dobi.
Cijepljenje se tradicionalno smatra mjerom namijenjenom prvenstveno dojenčadi i djeci. Doista, u prirodnim uvjetima, infekcije koje se mogu spriječiti cjepivom uglavnom se šire u mladoj dobi. Želimo istaknuti da je cijepljenje potrebno i dalje tijekom života. Adolescenti i odrasli trebaju imunizaciju iz nekoliko razloga: možda nisu primili cjepiva koja se obično daju u djetinjstvu ili imunitet stečen cijepljenjem tijekom djetinjstva može oslabjeti. Starije odrasle osobe kao i kronični bolesnici podložniji su bolestima (i njihovim komplikacijama) koje se mogu spriječiti imunizacijom. Iznimno je važna imunizacija trudnice kako radi vlastite zaštite, tako i radi zaštite djeteta tijekom trudnoće i nakon poroda.
Često se kaže da cjepiva spašavaju živote, ali to nije u potpunosti točno; cijepljenje je ono koje spašava živote. Cjepivo koje ostane u bočici je 0% učinkovito čak i ako je najbolje cjepivo na svijetu. Stoga ne oklijevajmo, cijepimo se kad god je potrebno.

3. dan 18.5. 2022.

 

4. dan 19.5. 2022.

Stručni skup ” Prevencija rizičnog korištenja interneta” 

Status: online – prevencija rizičnog korištenja interneta

 U sklopu Europskog tjedna javnog zdravlja Roberta Matković, prof. iz Službe za mentalno zdravlje u četvrtak 19.5. s početkom u 10.00h održat će stručno online predavanje na temu navika korištenja interneta kod djece i mladih – predstavljanje petogodišnjeg javnozdravstvenog projekta “Status: online.

Djeca i mladi kao najčešći korisnici interneta i modernih tehnologija, posebno su izloženi brojnim do sada evidentiranim opasnostima u digitalnom okruženju. Prikazat će se preventivne aktivnosti u okviru projekta “Status: online” čiji cilj je edukativni i kreativni rad s djecom i mladima na temu osvještavanja o rizicima korištenja modernih tehnologija. Ovom prilikom bit će više govora o rezultatima istraživanja te ishodima radionica provedenih među djecom, mladima i roditeljima.

5. dan 20.5. 2022.

„NAŠIH 100 GODINA“
1922.-2022.
OD HIGIJENSKOG ZAVODA U SPLITU
DO NASTAVNOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
Splitsko „Novo doba“ u svome broju od petka 31. ožujka 1922. godine objavilo je vijest o prvim danima rada Bakteriološke stanice u Sarajevskoj ulici u Splitu (pretrage po Wassermannu radile su se svaki dan, krv se vadila utorkom od 2 do 5 popodne).
Tijekom svoga razvojnog puta Zavod je proživio različita društveno-politička previranja, dva rata i napokon djelovanje unutar samostalne Republike Hrvatske.
Upravo, najbolji primjer cjelokupne javnozdravstvene učinkovitosti Zavoda bilo je djelovanje tijekom Domovinskog rata na području južne Hrvatske. Uz druge suradne ustanove, u četverogodišnjem razdoblju, osigurana je zdravstveno ispravna hrana, voda i lijekovi za milijun stanovnika i vojnika te odgovarajući smještaj za pola milijuna izbjeglica i prognanika kao i sve obvezne i preventivne imunizacije, DDD postupci i sanacije bojišta. Rezultat – ponosni i pobjedonosni završetak rata bez gladi i bez i jedne značajne epidemije.
Od Bakteriološkog zavoda u ožujku 1922. u Splitu te Instituta za suzbijanje malarije u kolovozu iste godine u Trogiru, u kojima su bili samo dr Josip Škarić (1887.-1876.) i dr Andrija Sfarčić (1884.-1955.) uz svega nekoliko pomoćnih radnika, Zavod je narastao do danas osam Službi s nizom odjela i odsjeka te sveukupno više od 300 djelatnika.
Od objave u novinama prošlo je 100 godina, a u tom razdoblju zdravstveni djelatnici doprinijeli su liječenju i suzbijanju bolesti i poboljšanju kvalitete zdravlja stanovništva na području kojeg je Zavod djelovao. Posljednji izazov je suzbijanje COVID-19 pandemije.