Tečaj o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni je zakonska obveza osoba koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane (Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (79/07, 113/08, 43/09, 22/14 – RUSRH, 130/17 i 114/18).
Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za prehrambeno-prerađivačka zanimanja i ugostiteljska zanimanja Tečaj trebaju pohađati 5 godina nakon završenog strukovnog obrazovanja i obnavljati ga svakih 5 godina. Osobe koje nisu završile navedena strukovna obrazovanja tečaj trebaju završiti prije početka rada i obnavljati ga svakih 5 godina.
Osobe koje su Tečaj položile prije 1.1.2018. godine, prvi sljedeći put trebaju obnoviti znanje pohađajući Tečaj nakon 4 godine, a zatim svakih 5 godina.
Smatra se da osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja: medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva, biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni te su izuzete od prethodno navedene obveze.
Tečaj se organizira po osnovnom i proširenom programu prema odredbama Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (NN 116/2018).
Osnovni program
Pohađanje tečajeva po osnovnom programu obuhvaća osobe koji rade u sljedećim djelatnostima:
Tečaj obuhvaća provjeru stečenog znanja (ispit), za koju se polaznici pripremaju prema odobrenim edukativnim materijalima.
EDUKATIVNI MATERIJALI za polaznike osnovnog programa (preuzmite edukativne materijale)
Prošireni program
Pohađanje tečajeva po proširenom programu obuhvaća:
Tečaj obuhvaća teorijsku nastavu te provjeru stečenog znanja (ispit). Od teorijske nastave su oslobođene osobe koje obavljaju sezonske poslove u proizvodnji i/ili ugostiteljstvu, a za ispit se pripremaju prema odobrenim edukativnim materijalima.
EDUKATIVNE MATERIJALE za polaznike proširenog programa možete preuzeti OVDJE
Cjenik je utvrđen odlukom ministra, a troškove snosi poslodavac.
Tečaj po osnovnom programu 275,00 kn
Tečaj po proširenom programu 550,00 kn
Ponovno polaganje ispita 100, 00 kn
U navedene iznose je uračunat PDV.
Kontakt:
E-mail:higijenski.minimum@nzjz-split.hr
Split
Vukovarska 46
( 021 ) 401-165
Makarska
Stjepana Ivičevića 2
( 021 ) 612-716
Imotski
Josipa Mladinova bb
( 021 ) 842-759
Trogir
Kardinala Alojzija Stepinca 17
( 021 ) 882-444
Sinj
Put Petrovca 2
( 021 ) 824-676 fax: 661-038
Hvar
Jelsa, Pelinje
( 021 ) 717-870
Brač
Supetar, Mladena Vodanovića 24
( 021 ) 631-755
Omiš
Put Mlija 2
( 021 ) 863-477
Vrgorac
Vukovarska ul. 23
( 021 ) 674-350
Vis
Poljana Svetog Duha 10
091 45 12 068
