Search

Korona virus: zajedništvo i/ili usamljenost?

2. dio

Možemo li se „zaraziti“ mislima, osjećajima i ponašanjem?

Kada javnost ali i određena struka govori o „nekoj zarazi“, tada se obično misli na bakterije i viruse ili nametnike. Infekcija nikad ne ovisi samo o vrsti uzročnika već i o imunološkom sustavu zaraženog pojedinca jer svako prenošenje uzročnika ne vodi do manifestacije bolesti. Na prvi pogled usamljenost  nikako ne bi trebala biti zarazna, jer to je proturječna činjenica. Usamljenost zaista može biti zarazna iako to zvuči gotovo nemoguće! Nažalost sam doživljaj društvene izolacije kod mnogih ljudi je već neko vrijeme i te kako prisutan.  Predmet je istraživanja i zanimanja već poznat različitim područjima stručnjaka: sociologije, psihologije , medicine, ekonomije, psihijatrije pa čak i IT- sektora.

Doživljaj društvene izolacije i te kako može spriječiti socijalne interakcije i prenijeti ih na druge. Ponekad  i do razine da može razviti „epidemiju društvenih ponašanja“.

Svi smo čuli za zarazu smijeha kao i zijevanja. Nečija zarazna veselost ili često ne raspoloženje dovode do emocionalne zaraze cijele grupe ljudi. Tako i naš strah ne rijetko postaje strah drugih. Individualni strah se uvijek pojačava u situacijama masovnog straha. Kada zavlada strah nitko se ne može ničega više sjetiti,  jer smo emocionalno ugroženi. Povećani strah dovodi do povećane ne kritičnosti i emocionalne blokade te u tom začaranom krugu sam strah postaje društveno zarazan i te kako poznat kao pojava u psihologiji mase! Nitko se tada ne  uspijeva dosjetiti ničega što je ugodno niti ičega što je kreativno! „Moje ponašanje postaje ponašanje drugih“ i na neki način opravdano jer je postalo  zarazno i sve prisutno u zajednici bez obzira što nije u skladu sa realitetom..

Svima je poznata trenutno viđena  pojava kupovanja svega i svačega, gomilanje toaletnog papira ili npr. kvasca te drugih namirnica za kućanstvo  i to zbog aktualne epidemije korona virusom. Da li nam je nam je baš sve to potrebno ili smo se zarazili tuđim ponašanjem? Odgovor na ovo pitanje nije vam sigurno nepoznat!

 

Voditelj Službe za mentalno zdravlje

dr.sc. Željko Ključević, dr. med., specijalist psihijatrije

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn