Search

Mikrobiološka kontrola sterilnosti i sterilizacije

UPUTE ZA UPORABU BIOLOŠKIH INDIKATORA – DUO SPORE

•    Iz omotnice izvaditi test trake/ prozirno plave stripove i postaviti u uređaju na najmanje dostupna mjesta procesu sterilizacije
•    NIKADA NE otvarati  (PLAVI STRIP) PAPIR – primarno pakiranje u kojem se nalaze  indikatori  na nosačima
•    Sterilizirati uobičajenom procedurom
•    Nakon završetka ciklusa sterilizacije i hlađenja izvaditi test trakice
•    vratiti u omotnicu obilježene brojevima 1, 2…shodno tekstu na zapisu o uzorku
•    Dostaviti u laboratorij na inkubaciju u što kraćem vremenskom periodu nakon procesa sterilizacije

KOJE PODATKE MORA SADRŽAVATI ZAPIS O UZORKU?

•    Podatke o naručitelju ;
•    Naziv tvrtke, Vlasnik/odgovorna osoba
•    Sjedište,
•    Objekt u kojem se provodi kontrola sterilizacije/podružnica
•    Adresa
•    Kontakt osoba/e – mail/mob.

Podatke o aparatu:
•    Suhi sterilizator – naziv aparata i ser.broj
•    Autoklav – naziv aparata i ser.broj
•    DATUM PROVEDENE STERILIZACIJE
•    VRIJEME TRAJANJA STERILIZACIJE ( h /min)
•    Temperatura sterilizacije          ( º C )
•    Tlak pod kojim je provedena sterilizacija (autoklav)   (bar/kPa)
•    Redni broj ciklusa sterilizacije
•    Broj kontroliranih kritičnih točaka
•    Položaj indikatora tijekom ciklusa sterilizacije
•    POTPIS IZVRŠITELJA STERILIZACIJE, TE POTPIS I PEČAT USTANOVE KOJA VRŠI KONTROLU STERILIZACIJE

Odsjek za kontrolu sterilizacije  koristi i Biološke indikatore
POJEDINAČNO PAKIRANE INDIKATORE ZA VLAŽNU STERILIZACIJU.

Preporučuju se za monitoring efikasnosti vlažne sterilizacije.
Mikroorganizam : Geobacillus sterothermophilus

UPUTE ZA UPORABU :

•    Zabilježiti naziv i serijski broj autoklava, broj punjenja i datum obrade
•    Biološke indikatore staviti u unutrašnjost: vrećice, čvrstog kontejnera ili uređaja za testiranje, ovisno o punjenju koje treba obraditi
•    Provjeriti najnepovoljnije pozicije sterilizacijske komore kako je navedeno u uputama za uporabu sterilizatora
•    Odraditi punjenje prema uputama proizvođača sterilizatora
•    Provjeriti kemijski indikator
•    BI dostaviti u laboratorij najkasnije u roku 8 sati nakon provedenog ciklusa
•    Čuvanje: Čuvati na kontroliranoj sobnoj temperaturi (definirano USP)
•    Zaštititi od svjetla, kemikalija, sredstava za sterilizaciju npr.etilen oksida, velike vrućine i vlage.

ZAPRIMANJE MATERIJALA / UZORAKA –Šalter Službe za mikrobiologiju: 08:00 – 14.00 h svakog radnog dana.

BIOLOŠKA KONTROLA STERILIZACIJE NAJPOUZDANIJA JE METODA KONTROLE STERILIZACIJSKOG PROCESA

Odsjek za kontrolu sterilnosti i sterilizacije NZJZ SDŽ koristi biološke indikatore namjenjene kontroli parne sterilizacije i sterilizacije suhom toplinom.
Stripovi su inokulirani bakterijskim sporama certificirane populacije, čistoće i rezistencije; spore Bacillus atropheus za suhu sterilizaciju i  Geobacillus stearothermophilus za vlažnu sterilizaciju.
FIZIKALNI  I KEMIJSKI MONITORNIG svakodnevno se  obavljaju od strane korisnika sterilizatora.
Fizikalni monitoring: vrijeme, temperatura, tlak.
Kemijski monitoring ( VI tipova ) služi kao dokaz izloženosti određenim uvjetima shodno vrsti sterilizacije, te nije pokazatelj učinkovitosti provedene sterilizacije.
Kako briga za pacijenta započinje u sterilizacijskom odjeljenju  kompletna  dokumentacija mora biti uredno vođena i čuvana i uvijek dostupna od strane provoditelja.

STERILIZIRANO ≠ STERILNO

Što je sterilizacija ?
Postupak kojim eliminiramo sve žive oblike i sve vrste mikrorganizama koji mogu biti patogeni, apatogeni i njihove spore na predmetima izloženim postupku sterilizacije.

Cilj sterilizacije ?
Eliminirati mikroorganizme bilo u vegetativnoj formi ili formi spora, sve u CILJU ZAŠTITE PUČANSTVA od zaraznih bolesti.

Tko podliježe zakonskoj regulativi mikrobiološkoe kontrole ciklusa sterilizacije?
•    poliklinike,
•    klinike,
•    opće bolnice,
•    ordinacije opće medicine,
•    stomatološke ordinacije
•    ginekološke ordinacije,
•    pedijatrijske ordinacije,
•    ustanove za njegu,
•    ustanove za smještaj starijih i nemoćnih osoba,
•    saloni za tetovažu,
•    saloni za pedikuru i slično
•    veterinarske ambulante …
Svi  pružatelji usluga koji u svom radu koriste suhe ili vlažne sterilizatore.

Kolika je učestalost kontrola?
•    Biološka kontrola sterilizacije po preporukama CDC – Centers for Disaese Control and Prevention vrši se jedan puta tjedno
•    Nakon kvara i sumnji u kvar
•    Dužeg stajanja sterilizatora
•    Nužno svaki puta kada se  sterilizira materijal za impantaciju
•    Nužno nakon dobivenog rezultata koji ne zadovoljava uvjete za sterilizaciju materijala prema Pravilniku i načinu obavljanja mjera za spriječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija

Za uspješan postupak sterilizacije potrebno je izvršiti; čišćenje, pranje, dezinfekciju, sušenje.
•    Neuspještost ciklusa sterilizacije nužno ne znaci neispravnost uređaja koji koristimo u svrhu sterilizacije .
•    Često je za neuspješnost ciklusa ključan ljudski faktor
•    nepoznavanje teorije sterilizacije
•    nepoznavanje rada sterilizatora
•    prenatrpanost sterilizatora
•    nepravilno pripremljeni setovi
•    neodržavanje uređaja
•    PREKRATKO TRAJANJE STERILIZACIJE
•    POKUŠAJ UBRZAVANJA  POSTUPKA
•    VAŽNO PRAVILO – NIKADA NE OTVARATI STERILIZATOR TIJEKOM  PROCESA STERILIZACIJE  !

STERILIZIRANO NIJE NUŽNO STERILNO !

Shodno ugovornim obvezama indikatore zatražiti putem elektroničke pošte ili osobno preuzeti uz narudžbenicu.

Odsjek za kontrolu sterilnosti i sterilizacije :

Voditelj Odsjeka: Danica Tandara, dr. med., specijalist medicinske mikrobiologije s parasitologijom

Stručni suradnik: Sanja Pupić,  magistra sanitarnog inženjerstva

Kontakt : sanja.pupic@nzjz-split.hr , tel/fax : 021 401 193

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Privacy overview

Essential cookies

These cookies enable interaction with the service or website so you can access basic features to provide that service. They relate to the requested service, such as the session identifier of the current visit. They do not store information that can identify the user.

Statistical cookies

These cookies enable the collection of data in an aggregated form without identifying the user. They are used to track user behavior on the website for market research and analytics purposes. These insights enable the website to improve content and develop better features that enhance the user experience.

Marketing cookies

These cookies allow the collection of information about user habits and behavior on the website for displaying relevant advertisements to the user tailored to their interests. They can also be used to measure the effectiveness of campaigns.