Search

Ospice u Splitsko-dalmatinskoj županiji

–    U protekla dva tjedna zabilježeno je 5 slučajeva bolesti od ospica. Troje oboljelih su odrasle mlađe necijepljene osobe, a ostalih dvoje su mala necijepljena djeca.  
–    Prvooboljela osoba je sezonska radnica, zaražena u BiH-u i bolest razvila na otoku Hvaru, a druga osoba je necijepljeni muškarac u tridesetim godinama iz Solina.
–    Ostale inficirane i oboljele osobe su necijepljeni članovi obitelji.
–    Oboljele osobe su hospitalizirane, izolirane i liječene na Infektologiji KBC Split ili su izolirane na kućnom liječenju pod nadzorom liječnika.
–    Epidemije ospice trenutno su prisutne u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, u većini zemalja EU i šire. Najviše oboljelih se bilježi u Francuskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Litvi, Velikoj Britaniji, Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj,…
–    Zbog slabije procijepljenosti, osobito male djece i zbog visoke zaraznosti ospica,
u tijeku turističke sezone smo u povećanom riziku za širenje bolesti i nastanak epidemije u Splitu i SDŽ.  
–    Kod necijepljene djece s febrilno-katarlno-osipnom bolesti potrebno je posumnjati na ospice, kontaktirati izabranog liječnika, te postupiti prema uputi.
Također i kod mlađih odraslih osoba s blažim simptomima febrilo-kataralno-osipne bolesti („mitigirani morbili“) uz cjepni status, potrebno je misliti na ospice, kontaktirati izabranog liječnika i postupiti prema uputi (izolacija, javljanje infektologu,…)

–    Epidemiološka služba NZJZ SDŽ u tijeku je s provedbom protuepidemijskih mjera i spriječavanja daljnjeg širenja bolesti:
–    pozivaju se svi roditelji necijepljene male djece i nepotpuno cijepljene školske djece da se jave svom izabranom pedijatru i doktoru školske medicine na predviđeno MRP cijepljenje.
–    pozivaju se mlađe odrasle osobe da provjere svoj cijepni status u osobnoj evidenciji ili kod svog liječnika. Ukoliko nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene (primile samo jednu dozu MRP cjepiva), mogu se javiti epidemiologu u Zavod i docijepiti protiv ospica.

Opširnije o ospicama

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn