Priopćenje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u svezi trenutne epidemiološke situacije vezano uz pojavu ospica i najavu održavanja skupa zabrinutih roditelja

U suvremenoj medicini zasnovanoj na dokazima, cijepljenje je prepoznato kao najbolji mogući način prevencije zaraznih bolesti, ne samo na razini cijepljenog pojedinca, nego i na razini zajednice, zbog kolektivne imunosti koja se postiže dovoljnim brojem cijepljenih pojedinaca.
Cijepljenje predstavlja jednu od najznačajnijih javnozdravstvenih intervencija koju danas provode skoro sve zemlje na svijetu u obliku nacionalnih programa imunizacije djece. Takav program ima višedesetljetnu tradiciju u Hrvatskoj te su zahvaljujući tome postignuti impresivni rezultati u smanjivanju pobola od bolesti protiv kojih se cijepi. Stoga je naše društvo blagodarilo činjenicu da je zadnji slučaj difterije u Hrvatskoj zabilježen 1974. godine, dječje paralize 1989. godine,  a druge bolesti, koje se mogu prevenirati cijepljenjem, svojim pobolom i smrtnošću prestale su biti javnozdravstvenim problemom. To je i razlog što su mnogi zaboravili zašto cijepimo i kako je svijet izgledao prije pojave cjepiva. Ukoliko se vratimo u prošlost, na svakih 10 registriranih smrti, oko osam smrti je bilo uzrokovano bolestima protiv kojih danas postoji cjepivo.

Nažalost, upravo zbog toga što su takve bolesti postale rijetkost, dio roditelja smatra da djecu više ne treba cijepiti. Tome doprinosi i strah od nuspojava, koje se mogu javiti nakon svakog lijeka ili medicinske intervencije. Uočava se zabrinjavajuće niska razina zdravstvene  prosvjećenosti, upravo zbog toga što se zdravstvene informacije ne traže kod  školovanih zdravstvenih profesionalaca koji prakticiraju medicinu zasnovanu na dokazima, nego u bespućima internetske neozbiljnosti. To je rezultiralo poraznom činjenicom da se cjepni obuhvati djece smanjuju i da se javljaju bolesti koje smo uspješno stavili pod nadzor, tim više što smo u okruženju zemalja u kojima se javljaju epidemije takvih bolesti. Želimo napomenuti da smo, kao županija  razvijenog turizma,  sve manje zaštićeni od bolesti koje nam mogu unijeti turisti iz drugih zemalja.  Uz to, u 21. stoljeću sve više i sve češće putujemo po cijelom svijetu te možemo biti izloženi riziku obolijevanja. Nažalost, pad cjepnih obuhvata u našoj populaciji direktno ugrožava osobe koje se zbog opravdanih, zdravstvenih razloga nisu mogle cijepiti.   
Trenutno provodimo intezivne protuepidemijske mjere kako bi zabilježeni slučajevi ospica u našoj županiji rezultirali sa što manje posljedica za neimune osobe koje su s njima bile u kontaktu.
Uskoro će se u našem gradu  održati javno okupljanje osoba koje se protive cijepljenju, od kojih je jedna i izgubila liječničku licencu, a čije stavove je suvremena medicina jasno označila kao znanstveno neutemeljene.
Kao vodeća ustanova iz područja čuvanja i unapređivanja zdravlja populacije ove županije, pozivamo javnost da aktivno sudjeluje u svim prevetivnim i protuepidemijskim mjerama koje smo do sada s uspjehom zajednički provodili.
Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije stoji na raspolaganju za sve provjerene i sigurne zdravstvene informacije te poziva javnost da se na najbolji mogući način zaštiti od zaraznih bolesti pravovremenim i potpunim  cijepljenjem sukladno stručnim preporukama.

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE