Search

Proizvodnja mikrobioloških podloga i sterilizacija

VODITELJICA: Doc. dr.sc. Anita Rakić, dipl. inž.
KONTAKT: anita.rakic@nzjz-split.hr

Rad Odjela obuhvaća pripremu mikrobioloških podloga koje se koriste u Službi za kliničku mikrobiologiju za dijagnostiku infekcija mokraćnog sustava, tuberkuloze, spolnog sustava, kože i sluznica, dišnog sustava, probavnog sustava, parazitarnih i mikoloških infekcija. U navedenom Odjelu pripremaju se i mikrobiološke podloge koje se koriste u Službi za zdravstvenu ekologiju za ocjenjivanje zdravstvene ispravnosti namirnica i predmeta opće uporabe, za praćenje, proučavanje i ocjenjivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće, kakvoće otpadnih, površinskih i voda za rekreaciju, kakvoće morske vode i praćenje stanja vodoopskrbe u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Na Odjelu je tijekom 2017. proizvedeno 9 538,96 litara podloga, a mjesečna dinamika prikazana je na slici.

Mjesečna dinamika proizvodnje podloga, 2017.g.
Količina mjesečno proizvedenih podloga u litrama za 2017. godinu

Odjel je osposobljen prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007, Opći zahtjevi za osposobljenost ispitnih i umjernih laboratorija (HAA), za Ispitivanje fizikalnih i mikrobioloških parametara hranjivih podloga kao podrška kvaliteti u postupku vlastite pripreme.

U proizvodnji mikrobioloških podloga primjenjuju se zahtjevi dobre proizvođačke prakse, te upute za pripremu, proizvodnju, skladištenje i ispitivanje mikrobioloških podloga u skladu sa zahtjevima  normi HRN EN 12322: 2008. i HRN EN ISO 11133:2014.

U radnim prostorijama Odjela obavlja se i sterilizacija svih instrumenata, materijala i pribora, a postupci se provodi sterilizacijskim postupcima pomoću suhog, vrućeg zraka i pomoću vruće vodene pare pod tlakom.

ZA SVE KONZULTACIJE I UPITE DOSTUPNI SMO VAM TELEFONOM 401 153 ILI MAILOM: anita.rakic@nzjz-split.hr

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Privacy overview

Essential cookies

These cookies enable interaction with the service or website so you can access basic features to provide that service. They relate to the requested service, such as the session identifier of the current visit. They do not store information that can identify the user.

Statistical cookies

These cookies enable the collection of data in an aggregated form without identifying the user. They are used to track user behavior on the website for market research and analytics purposes. These insights enable the website to improve content and develop better features that enhance the user experience.

Marketing cookies

These cookies allow the collection of information about user habits and behavior on the website for displaying relevant advertisements to the user tailored to their interests. They can also be used to measure the effectiveness of campaigns.