Search

Svjetski dan nepušenja 2024.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) svake godine 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja kako bi ukazala na zdravstvene rizike povezane s uporabom duhana. Obilježavanje ovog dana SZO je proglasila 1987. kako bi potaknula sve zemlje na provođenje preventivnih aktivnosti usmjerenih suzbijanju epidemije pušenja, s ciljem podizanja svijesti cjelokupne javnosti o štetnom djelovanju duhanskih proizvoda na zdravlje pojedinca, okoliša i cijele zajednice.

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja posvećen je temi zaštite zdravlja mladih, a provodi se pod sloganom „Mladi i laži duhanske industrije #TobaccoExposed“.

Industrija duhana sve više cilja na mlade, stvarajući novi val ovisnosti, a time sebi dugogodišnju dobit. Unatoč značajnom napretku u smanjenju uporabe duhana, pojava e-cigareta i drugih novih duhanskih i nikotinskih proizvoda predstavlja ozbiljnu prijetnju mladima i kontroli korištenja duhana. Duhanske industrije namjerno dizajniraju proizvode s primamljivim okusima poput slatkiša i voća, te šarenim dizajnom koji podsjeća na igračke kako bi ovi štetni proizvodi bili što privlačniji mladima. Takve prijevarne taktike naglašavaju hitnu potrebu za snažnim propisima koji bi zaštitili zdravlje mladih ljudi od doživotne štetne ovisnosti.

Istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama pokazalo je da bi više od 70% mladih korisnika e-cigareta prestalo pušiti da su proizvodi dostupni samo s okusom duhana. Studije pokazuju da uporaba e-cigareta povećava upotrebu konvencionalnih cigareta, osobito među mladima nepušačima, za gotovo tri puta.

Prema izvješću SZO-a  „Privlačenje sljedeće generacije: kako duhanska industrija osvaja mlade kupce“ (eng. Hooking the next generation: how the tobacco industry captures young customers) procjenjuje se da 37 milijuna djece u dobi od 13 do 15 godina puši, a u mnogim zemljama stopa upotrebe e-cigareta među adolescentima premašuje stopu kod odraslih. U europskoj regiji SZO-a, čak je  20% ispitanih 15-godišnjaka izjavilo da su koristili e-cigarete u posljednjih 30 dana.

SZO poziva vlade da zaštite mlade ljude od upotrebe duhana, e-cigareta i drugih nikotinskih proizvoda zabranom ili strogim zakonskim reguliranjem tih proizvoda. Preporuke SZO-a uključuju stvaranje zatvorenih javnih mjesta bez duhanskog dima, zabranu aromatiziranih e-cigareta, zabranu marketinga, oglašavanja i promocije, veće poreze, povećanje javne svijesti o prijevarnim taktikama koje koristi industrija i podupiranje inicijativa za obrazovanje i podizanje svijesti mladih.

Zagovornici mladih diljem svijeta zauzimaju stav protiv destruktivnog utjecaja i manipulativnog marketinga industrije duhana i nikotina. Oni razotkrivaju te prijevarne prakse i zalažu se za vlastitu budućnost bez duhana. Organizacije mladih iz cijelog svijeta sudjelovale su na posljednjem zasjedanju Konferencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana (COP10) kako bi kreatorima politika poslale snažnu poruku: „Buduće generacije pamtit će vas kao one koji su ih zaštitili ili one koji su ih iznevjerili i doveli u opasnost.” Ovi inspirativni mladi lideri štite svoju generaciju od industrije koja ih vidi kao profit, a ne kao ljude.

Svjetski dan bez duhana 2024. pružit će platformu mladim ljudima diljem svijeta kako bi pozvali vlade i institucije da ih zaštite od predatorskih marketinških taktika duhanske industrije, te promiče politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana.

Radeći zajedno, vlade, organizacije za javno zdravstvo, civilno društvo i osnaženi mladi mogu stvoriti svijet u kojem će sljedeća generacija biti oslobođena opasnosti od štetne ovisnosti o duhanu i drugim nikotinskim proizvodima.

Inga Vučica, dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva, v.d. voditeljica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja

Služba za javno zdravstvo i promicanje zdravlja NZJZ SDŽ

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn