Search

Listopad – mjesec podizanja svijesti o raku dojke

Širom svijeta svake se godine u listopadu obilježava mjesec podizanja svijesti o raku dojke kako bi se usmjerila pažnja i potpora javnosti prema važnosti ranog otkrivanja i liječenja ove podmukle bolesti.

Rak dojke je drugi po redu vodeći uzrok smrti od raka u cijelom svijetu, a 2012. godine dijagnosticirano je 1.7 milijuna novih slučajeva ove bolesti. Još veću zabrinutost izaziva činjenica da je rak dojke postao vodeći uzrok smrti žena na globalnoj razini.

Svake godine bilježi se približno 1.38 milijuna novih slučajeva i 458.000 smrti od posljedica raka dojke. Rak dojke je najučestaliji karcinom među ženama diljem svijeta, jednako u razvijenim, kao i u zemljama u razvoju.

U državama s nižim i srednjim dohotkom, incidencija raka dojke je posljednjih godina u stalnom porastu zbog povećanja očekivanih godina života, porasta urbanizacije i usvajanja zapadnjačkog stila života.

Trenutno nema dovoljno spoznaja o uzrocima raka dojke, stoga rano otkrivanje bolesti ostaje kamen temeljac u nadzoru nad ovom bolešću. Ukoliko se otkrije u što ranijoj fazi, te uz adekvatnu dijagnozu i liječenje, postoje dobri izgledi za izlječenje od raka dojke. Ako se ne otkrije pravovremeno, već u kasnijoj fazi, neophodna je palijativna skrb koja olakšava patnje oboljelih i njihovih obitelji.

Najveći broj smrtnih slučajeva (269.000) zabilježen je u zemljama s nižim i srednjim dohotkom, u kojima se kod većine žena rak dojke dijagnosticira kasno, najčešće zbog manjka osviještenosti o ranom otkrivanju te zbog nedostupnosti zdravstvene zaštite.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) podupire programe sveobuhvatnog nadzora raka dojke kao i nacionalne planove nadzora i ranog otkrivanja raka dojke.

Preporučene strategije ranog otkrivanja za zemlje s nižim i srednjim dohotcima odnose se na osviještenost i informiranost o ranim znakovima i simptomima, te metode probira (engl. screening) pri kliničkim pregledima dojki.

Mamografski probir izrazito je skup i dostupan samo u zemljama s dobrom zdravstvenom infrastrukturom, koje mogu priuštiti dugoročni program praćenja.

Stope preživljavanja su najniže u zemljama s nižim i srednjim dohotkom. Ipak, u našim rukama je način na koji možemo djelovati kako bi dramatično smanjili rizik obolijevanja od raka dojke –  povećanje osviještenosti i informiranosti. Međunarodna agencija za istraživanje raka (International Agency for Research on Cancer, IARC) pozvala je na hitno globalno djelovanje kako bi se riješio ovaj rapidno rastući problem.

Iako postoje šanse za izliječenjem ako se rak dojke otkrije u ranoj fazi, ostaje neosporna činjenica da je liječenje tijela samo jedan aspekt cijelog procesa. Rak dojke uništava i komponentu emocionalnog blagostanja pri čemu se žene osjećaju izolirano od svoje obitelji, prijatelja, kolega i zajednice, te se bore s anksioznošću, depresijom i stalnim strahom od povratka bolesti. Upravo zbog toga oboljelima je potrebna stručna pomoć u opravku.

U Republici Hrvatskoj provodi se Nacionalni program otkrivanja raka dojke za žene u dobi 50-69 godina, u okviru kojeg se navedena skupina žena poziva na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Cilj je ovog programa smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak u što ranijem stadiju te poboljšati kvalitetu života oboljelih. Mamografski pregledi su iznimno važni, stoga se odazovite jer Vam preventivni pregled može spasiti život!

Katja Matešan, prof.
Služba za javno zdravstvo i promicanje zdravlja

Literatura:
1.    https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/preventivni-program-za-zdravlje-danas/#O%20preventivnim%20programima
2.    http://www.who.int/cancer/events/breast_cancer_month/en/
3.    https://www.uicc.org/breast-cancer-awareness-month-2018
4.    https://www.breastcancercare.org.uk/about-us/media/press-pack-breast-cancer-awareness-month

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE