Search

Neka nama naše fjake…

Svako podneblje rađa svoju životnu filozofiju. Zadnjih godina, hygee je bio svjetski hit, pa je na red došao lagom, pa se sve više i više, čak i u stranim medijima počelo pisati o dalmatinskoj fjaci.

Hygee je važan u hladnoj Danskoj. Skandinavci su umjetnost sretnog življenja doveli do savršenstva. Hygee je danski društveni fenomen koji se gubi u prijevodu. Može se opisati kao osjećaj blagostanja, spokoja, uživanja u životu u različitim situacijama, u druženju s bliskim prijateljima ili obitelji, sjedenja uz kolače pored vatre za vrijeme dugih, hladnih i mračnih zima. Hygee je danski životni postulat koji ih navodi da ugode sami sebi i potrude se biti sretni u svakodnevnim situacijama. Šveđani imaju lagom. Bit mu je u načinu života koji promiče samodisciplinu, umjerenost, skromnost, produktivnost, jednostavno na ideji o pravoj mjeri, savršenoj sredini između onoga što nam je premalo i onoga što nam je previše. Bit mu je u načinu života koji se zasniva na konceptu da ničega ne treba „ni premalo, ni previše“. Za Šveđane nije bogat onaj koji ima puno,  nego onaj kome ne treba previše. Iako zvuči banalno i jednostavno, upravo su mnogi od nas, u usvajanju takvog načina života mnogo puta doživjeli neuspjeh.

Fjaka je način življenja u Dalmaciji. Nema je u regijama s hladnijom klimom. Fjaka i slični fenomeni, pojava su na cijelom Mediteranu, gdje ljetne temperature dosežu i do 40°C. Siesta u Španjolskoj, pisolino u Italiji.

Najčešće započne sredinom dana, po vrućem srpanjskom danu. Najednostavnije rečeno, to je psihofizičko stanje u kojem ne težite ni za čime i ne želite (a i ne možete) raditi ništa. Svakako to je stanje uma. Ali uzvišeno stanje, u kojem čovjek ne želi ništa. Sposobnost je uživanja u samom postojanju ne razmišljajući ni o čemu.

Za fjaku svatko onaj koji je doživio ima svoje objašnjenje koje je zapravo neobjašnjivo.

Trenuci opće pospanosti, obamrlosti i indiferentnosti spram svih i važnih i sporednih potreba. Ondje gdje ljetne vrućine oduzimaju puno energije, fjaka radi čuda. U stalnoj trci s vremenom, poslovima, obvezama, ona je način da budemo izvan vremena. Dobrodošli, čak prijeko potreban predah od svega. Kao da životu kažemo, stani malo da bi opet mogao dalje. Naravno da je kao takva, izvanredan lijek protiv stresa.

Učestala je greška zamijeniti fjaku s lijenošću. Za razliku od lijenosti, fjaka je gotovo neobjašnjivo, uzvišeno stanje uma i tijela, a tome zapravo, teži cijelo čovječanstvo. Naravno, ničeg ne valja previše. Pa tako ni fjake.

Još kad bi mogli razmišljati na tragu lagoma. Iako često kukamo, još uvijek znamo, bar se nadam, uživati u onome što imamo.

Uz pristojnu dozu samokritike i prihvaćanje iste, stvaranju zajednice koja brine o svojim članovima, osjetljivosti prema drugim ljudima i mi možemo biti sretni i uspješni.

Fjaka nam je neophodna. Ona je jedinstvena i neodvojiva od dalmatinskog karaktera.

Lidija Kovačić, prof.
Služba za javno zdravstvo i promicanje zdravlja

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE