Search

Pravilna prehrana školske djece

Prehrana djeteta jedna je od naših svakodnevnih briga, a djetinjstvo je vrijeme kada djeca istražuju svoj odnos prema hrani i stječu prehrambene navike. Roditelje često više zabrinjava količina unesene hrane nego vrsta namirnica. Njihova odgovornost je u pravilnom odabiru namirnica, načinu pripreme obroka i određivanju pravilnog vremena za obroke. Pravilnom prehranom osiguravamo organizmu sve neophodne hranjive sastojke i optimalan dnevni unos energije.

“PET ZA PET U ŠKOLI”

Energetske potrebe ovise o spolu, tjelesnoj težini, visini i tjelesnoj aktivnosti djeteta. U doba adolescencije, zbog intezivnog rasta i razvoja, energetske potrebe su povećane. Djeci stoga treba osigurati pet obroka na dan (tri glavna obroka i dva međuobroka) i raznovrsne namirnice iz svake od 5 skupina hrane (mlijeko i mliječni proizvodi, voće, povrće, žitarice, meso, riba i jaja).

Pritom je doručak izuzetno važan obrok, koji se ne smije preskakati. Djeca koja ne doručkuju često su pospana, teže održavaju koncentraciju i otežano prate nastavu. Zajedno s jutarnjom užinom, doručak treba zadovoljiti 35-45% dnevnog energetskog unosa. Za brz i kvalitetan doručak, prikladni izbori su žitarice od cjelovitog zrna (muesli, zobena kaša, kukuruzne ili žitne pahuljice) s mlijekom ili jogurtom ili integralni kruh sa sirnim namazom, čašom mlijeka ili svježe iscijeđenog soka. Ručak treba osigurati 30% dnevnih energetskih potreba, a preporuča se kuhani obrok od mesa ili ribe, povrća, salata od sezonskog povrća ili variva. Večera osigurava 20-25% dnevnih energetskih potreba, a uputno je da laganija i najmanje 2 sata prije odlaska na spavanje.

Nažalost, u školama često nije ponuđen školski obrok, što često posljedično vodi nezdravim izborima poput brze hrane, koja je lako dostupna u okolini škole. Takva hrana ima veliku kalorijsku vrijednost te sadrži puno masti i koncentriranih ugljikohidrata, a malo minerala, vitamina i biološki vrijednih sastojaka. Za međuobrok djetetu je bolje ponuditi kod kuće pripremljen sendvič   obogaćen salatom, voće, orašaste plodove, a  izbjegavati kekse, čokoladu ili grickalice.

Preporučeni energetski unos se odnosi na djecu i mlade s umjerenom razinom tjelesne aktivnosti, što znači da djeca trebaju usvojiti tjelesnu aktivnost kao dnevnu naviku, u trajanju od najmanje 30 minuta, jer redovita tjelesna aktivnost pridonosi pravilnijem rastu i razvoju, izgradnji koštane mase i održavanju poželjne tjelesne težine.

Dragi roditelji, za kraj ne zaboravite da dijete svakodnevno treba:
•    jesti raznovrsne namirnice
•    imati pet obroka na dan te obavezno dan započeti doručkom
•    imati dva obroka s namirnicama bogatim bjelančevinama (meso, mlijeko, jaja, riba, mahunarke)
•    jesti voće ili povrće uz svaki obrok
•    proizvode od žitarica (kruh, tjestenina, riža) jesti nekoliko puta dnevno
•    piti dovoljno tekućine
•    najmanje 30 minuta  tjelesne aktivnosti

Za one koji žele znati više…

Koji su važni sastojci hrane?

Masti  su važan izvor energije, a omogućavaju i apsorpciju vitamina topivih u mastima (A, D, E, K). Valja istaknuti da masti hrani daju bolji okus i aromu. Možemo ih podijeliti na zasićene i nezasićene masti. Zasićene masti se nalaze u namirnicama životinjskog porijekla (sir, koža piletine, punomasno mlijeko, maslac, svinjska mast, itd.), a nezasićene masti se uglavnom nalaze u namirnicama biljnog porijekla, poput maslina i različitih sjemenki (kukuruz, suncokret, soja, buča). Preporučeni udio masti u prehrani je od 25 do 35%, a unos zasićenih masti ograničava se na manje od 10%, jer veći unos zasićenih masti pridonosi razvoju bolesti krvožilnog sustava.

Bjelančevine su odgovorne za rast, razvoj i obnavljanje tkiva, a u pomanjkanju ugljikohidrata i masti mogu poslužiti i kao izvor energije. U organizam se unose namirnicama biljnog i životinjskog porijekla. Bjelančevine životinjskog porijekla nalaze se u mesu, ribi, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima, dok su mahunarke, žitarice i sjemenke izvori bjelančevina biljnog porijekla. Veću biološku vrijednost imaju bjelančevine životinjskog porijekla, jer im je aminokiselinski sastav sličniji sastavu ljudskog organizma. Dnevni unos bjelančevina treba iznositi od 10 do 15%.

Ugljikohidrati, kao i mast, služe kao izvor energije, a preporučeni udio u prehrani je više od 50%. Dijele se na probavljive (škrob i šećeri) i neprobavljive (prehrambena vlakna u voću, povrću, žitaricama i integralnim proizvodima). Neprobaljivi ugljikohidrati se ne razgrađuju u organizmu i nisu izvor energije, ali poboljšavaju funkciju gastrointestinalnog sustava i zato su važni u prehrani.

Vitamini  su organski spojevi koji su neophodni za održavanje strukture mnogih stanica i tkiva te fizioloških funkcija organizma. Čovjekov organizam ih sam ne može sintetizirati te je zbog toga važno da ih se unese hranom. Svaka vrsta vitamina ima svoju ulogu u organizmu, a ako hrana nema dovoljno vitamina, dolazi do poremećaja zdravlja. Tako je, primjerice, vitamin A važan u izgradnji stanica kože, kose te vidnog pigmenta, jača funkciju imunološkog sustava. Vitamini B skupine odgovorni su za metabolizam ugljikohidrata i važni su za očuvanje zdravlja mozga, živaca i srca. Vitamin C značajan je za iskoristivost željeza, potiče tvorbu kolagena i ubrzava cijeljenje rana. Vitamin D poboljšava čvrstoću kosti i zubi. Vitamin E je važan antioksidans. Vitamin K je bitan za zgrušavanje krvi.

Minerali su također neophodni za primjeren rast i razvoj djetete, osobito kalcij i željezo. Kalcij je jedan od osnovnih građevnih elemenata kostiju i zuba, a željezo je sastavni dio crvenih krvnih stanica (eritrocita).  Važno je napomenuti da željezo iz namirnica životinjskog porijekla (meso) ima bolju iskoristivost u organizmu u odnosu na željezo koje se nalazi u namirnicama biljnog porijekla (povrće ). Njegov nedostatak može biti jedan od uzroka anemije koja se očituje umorom, pospanosti, mučninom i  otežanom koncetracijom, a dijagnosticira se na temelju analize crvene krvne slike.

Voda je najbolje piće i preporuča se piti 1,5 l dnevno. Od ostalih napitaka djeci se mogu dati svježe iscijeđeni voćni sokovi i mlijeko. Poželjno je izbjegavati gazirana i zaslađena pića, jer se u njima kriju suvišne kalorije koje nepotrebno energetski opterećuju organizam.

Djeci koja imaju raznovrsnu i uravnoteženu prehranu, nije potrebno dodavati nikakve posebne vitamine i minerale.

Pripremila: dr. med. Vlatka Gabrić, spec. školske medicine

LITERATURA:
1. Duško Mardešić i sur. Pedijatrija. 8. izdanje. Zagreb: Školska knjiga, 2016.
2. Irena Bralić i sur. Kako zdravo odrastati: priručnik za roditelje o zdravlju i bolesti djeteta od rođenja do kraja puberteta.  Zagreb, Medicinska naklada, 2012.
3. Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Priručnik Školska medicina. Split, 2010.
4. Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske. Nacionalne smjernice za prehranu učenika

 

SAVJETOVALIŠTE ZA POREMEĆAJE PREHRANE NZJZ SDŽ

 

 

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE