Search

Svjetski dan bez duhanskog dima 31. svibnja 2020.

ZAŠTITA MLADIH
Svake godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) skreće pozornost na 31. svibnja, stavljajući fokus  na informacije vezane za određene posljedice konzumacije duhana, obraća se i određenim grupacijama u preventivne svrhe, kako ne bi došlo do razvoja ovisnosti o nikotinu. Različitim javno zdravstvenim i  drugim aktivnostima ističu se  i zdravstveni rizici povezani s uporabom i izloženošću najmlađih članova društva koji su u neposrednom kontaktu sa odraslim pušačima. Ove 2020. godine tema  je  vezana  za zaštitu mladih te se provodi i nadalje senzibilizacija šire javnosti kako bi se utjecalo na učinkovite državne mjere u cijelom svijetu koje mogu pomoći da se smanji potrošnja duhana te izloženost djece rabljenom dimu (SHS). Naglašavajući da duhanska industrija manipulira mladima, različitim strategijama, uključujući i korištenje okusa privlačnih za mlađe konzumente, atraktivnim dizajnom „novih duhanskih proizvoda“ koji im se nude na tržištu što uključuju e-cigarete i druge uređaje za „vaping“.

Podaci o rizičnim ponašanjima kad je u pitanju pušenje pokazuju i dalje zabrinjavajuću situaciju u svijetu među učenicima, ali ipak bolju nego 2014 godine. U 2018. godini Hrvatska je i dalje iznad prosjeka po rezultatima HBSC ( Health Behaviour in School-aged Children) – međunarodno  istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika), ali u odnosu na 2014 rezultati pokazuju da je  pušenje i dalje vrlo često rizično ponašanje među učenicima. Hrvatska  u odnosu na druge zemlje u svijetu više nije toliko visoko na ljestvici kao u prethodnom istraživanju te trend pušenja cigareta među mladima  je u opadanju. Ohrabruju i prvi  preliminarni rezultati provedenog istraživanja rizičnih ponašanja mladih u SDŽ provedenog  2019. godine od strane Službe za mentalno zdravlje NZJZ SDŽ, koji govore u prilog navedenom trendu među mladima kada je u pitanju pušenje duhana.
Stoga ovogodišnja tema „Zaštita mladih od manipulacije u industriji i sprečavanje upotrebe duhana i nikotina“ fokusirana je na osnaživanje mladih kako bi se uključili u borbu protiv konzumiranja duhana sa željom i nastojanjima da vode više računa o svom zdravstvenom ponašanju i tako postanu buduće  generacije nepušača.
                           

Mirela Grbić, prof. defektologije, stručni suradnik pri Službi za mentalno zdravlje
Voditeljica odsjeka za preventivne programe

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE