Search

Tjedan prevencije raka vrata maternice 2019.

Rak vrata maternice četvrti je po redu najčešći karcionom kod žena, a s otprilike 570 000 novih slučajeva u 2018. godini predstavlja 6.6%  svih vrsta karcinoma u žena. Približno je 90% smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom vrata maternice u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.
Obilježavanjem Tjedna prevencije raka vrata maternice za 2019. godinu (od 21. do 27. siječnja) pozivaju se sve žene da podrže kampanju #SmearForSmear (Razmaži za bris) kako bi se podignula svijest o samoj bolesti.

Visoka stopa smrtnosti od cervikalnog karcinoma može se smanjiti na globalnoj razini kroz sveobuhvatni pristup koji obuhvaća prevenciju, rano otkrivanje te učinkovite programe praćenja i liječenja. Trenutno postoje cjepiva koja štite od uobičajenog tipa karcinoma uzrokovanog humanim papilloma virusom (HPV-om), što značajno može umanjiti rizik od raka vrata maternice.

Rano otkrivanje
U zemljama u kojima programi probira (screening) nisu dostupni, dijagnosticiranje raka vrata maternice u ranoj fazi kao i omogućen pristup učinkovitom liječenju može značajno poboljšati mogućnost preživljavanja. Trenutno, u brojnim okruženjima s niskim dohotkom,  bolest često nije na vrijeme otkrivena već se dijagnosticira u  uznapredovaloj fazi, ili pak liječenje nije dostupno što ima za posljedicu visoku stopu smrtnosti od karcinoma vrata maternice.
Svjesnost i uočavanje simptoma može pomoći u ranom otkrivanju ove opake bolesti. Simptomi cervikalnog karcinoma (koji nisu uvijek vidljivi, stoga je potreban probir) mogu uključivati: neredovita, intermenstrualna te abnormalna krvarenja iz maternice nakon spolnog odnosa; bol u leđima, nogama ili zdjelici; umor, gubitak težine, gubitak apetita; vaginalni iscjedak neugodnog mirisa te natečenost jedne noge. Još teži simptomi pojavljuju se u uznapredovaloj fazi bolesti.

Probir
Cilj probira je rano otkrivanje prekanceroznih promjena, koje ukoliko se ne liječe, mogu dovesti do razvoja karcinoma. Kod žena s uočenim patološkim stanjima tijekom probira, potrebno je praćenje, dijagnoza i liječenje, kako bi se spriječio razvoj karcinoma ili kako bi se karcinom mogao liječiti u ranoj fazi.

Sveobuhvatni pristup karcinomu cerviksa
SZO preporučuje sveobuhvatni pristup prevenciji i suzbijanju karcinoma vrata maternice, što se odnosi na multidisciplinarni pristup liječenju tijekom života. Kako bi se poboljšao nadzor nad karcinomom cerviksa potrebne su: društvene edukacije, socijalna pokretljivost, cijepljenje, screening, liječenje i palijativna skrb. Gotovo svaka smrt uzrokovana ovim karcinomom mogla bi se izbjeći da su učinkovite intervencije dostupne i omogućene svim ženama, što se odnosi i na cijepljenje adolescentica protiv humanog papilloma virusa (HPV) te screening  raka vrata maternice kao i prekanceroznih lezija.

Kroz sedam agencija Ujedinjenih naroda pod paskom UN-ove radne skupine za borbu protiv nezaraznih bolesti utemeljen je zajednički program za prevenciju i nadzor nad karcinomom vrata maternice kako bi se omogućila globalna podrška i tehnička pomoć provoditeljima zdravstvene politike u izradi i održivosti programa.

Obilježavanjem Tjedna prevencije raka vrata maternice za 2019. godinu (od 21. do 27. siječnja) pozivaju se sve žene da podrže kampanju #SmearForSmear (Razmaži za bris) kako bi se podignula svijest o samoj bolesti.

Ova kampanja je pokrenuta kao upozorenje na opasano silazni trend obavljenih analiza brisa grlića maternice među ženama do 35 godina, a koji se preporučuju kao jedna od glavnih  mjera u prevenciji i ranom otkrivanju raka grlića maternice.

Prevela i prilagodila: Katja Matešan, prof.
Služba za javno zdravstvo i promicanje zdravlja

Literatura:

https://www.jostrust.org.uk/get-involved/campaign/cervical-cancer-prevention-week/smearforsmear

https://www.who.int/cancer/prevention/diagnosis-screening/cervical-cancer/en/

 

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE