Search

Dijagnostika infekcija probavnog sustava

VODITELJICA: Merica Carev, dr. med., spec.med.mikrobiologije s parasitologijom
KONTAKT: merica.carev@nzjz-split.hr

Infekcije probavnoga sustava mogu uzrokovati bakterije, virusi i paraziti, a očituju se gastrointestinalnim (mučnina,povraćanje, abdominalni bolovi, proljev)  i općim simptomima (malaksalost, bolovi u mišićima, povišena tjelesna temperatura).
Radi ispravnoga odabira liječenja i značajnog epidemiološkog potencijala kojeg  probavni patogeni imaju, sve ih treba etiološki razlučiti.

Na našem Odjelu se godišnje zaprimi oko 40 000 uzoraka i izvrši oko 90 000 raznovrsnih pretraga na zahtjev pedijatara, obiteljskih liječnika i za potrebe epidemiološkog nadzora. Primjenjujemo standardizirane metode i podliježemo sustavima vanjske kontrole kvalitete: WHO EQAS, Nacionalni centar za salmonele HZZJZ, Odbor za praćenje bakterijske  rezistencije AMZ RH.

NAJČEŠĆE PRETRAGE

1.    OSNOVNE BAKTERIOLOŠKE PRETRAGE:
•    Salmonella spp., Shigella spp., Campylobacter spp.,
•    EPEC
•    EHEC
•    Helicobacter pylori

2.    DODATNE BAKTERIOLOŠKE PRETRAGE
•    Yersinia spp.
•    Aeromonas spp., Plesiomonas spp.,
•    Vibrio spp.

3.    VIROLOŠKE PRETRAGE
•    Adenovirus
•    Rotavirus
•    Norovirus
•    Astrovirus

Sve pretrage su dostupne putem crvenih uputnica HZZO –a te na osobni zahjev pacijenta uz plaćanje sukladno cjeniku NZZJZ.
Bakteriološke pretrage uključuju izolaciju, serotipizaciju patogena i izradu antibiograma, a virološke dokaz antigena uzročnika.

UZORCI

•    zaprimaju se radnim danom od 7 do 14h
•    stolicu donijeti odmah nakon početka simptoma
•    uzeti tri žličice materijala u suhu, plastičnu posudicu – treba napuniti polovinu posudice
•    patološke primjese (sluz, gnoj, krv, tekući dio stolice) obavezno spremiti u posudicu
•    postupak ponoviti tri dana uzastopce

NALAZI

•    virološke pretrage: 24h
•    Helicobacter pylori: 24h
•    Ostale bakteriološke pretrage: 48-72h

ZA SVE KONZULTACIJE I  UPITE DOSTUPNI SMO VAM TELEFONOM 401 132 ILI MAILOM: mikrobiologija.probavni@nzjz-split.hr

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Privacy overview

Essential cookies

These cookies enable interaction with the service or website so you can access basic features to provide that service. They relate to the requested service, such as the session identifier of the current visit. They do not store information that can identify the user.

Statistical cookies

These cookies enable the collection of data in an aggregated form without identifying the user. They are used to track user behavior on the website for market research and analytics purposes. These insights enable the website to improve content and develop better features that enhance the user experience.

Marketing cookies

These cookies allow the collection of information about user habits and behavior on the website for displaying relevant advertisements to the user tailored to their interests. They can also be used to measure the effectiveness of campaigns.