Search

Nacionalni programi

Besplatni telefon: 0800 600 707

Priopćenje Ministarstva zdravlja

Ministarstvo zdravlja: Odazovite se na preventivne preglede
Ministarstvo zdravlja započelo je javnozdravstvenu kampanju „Za zdravlje. Danas.“ predstavljanjem Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. Programe su 15. prosinca 2012. predstavili ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić i ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tamara Poljičanin.
Cilj javnozdravstvene kampanje jest doći do što većeg broja građana i potaknuti ih da se odazovu na pregled  kada dobiju poziv za neki od tri preventivna programa, ali i motivirati ih da i inače aktivno sudjeluju u očuvanju i unaprjeđenju svog zdravlja.
Preventiva i rano otkrivanjebolesti dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti i pridonose smanjenju broja obojelih i smrtnosti od raka.

Program probira za rano otkrivanja raka dojke provodi se u Hrvatskoj od 2006., a za rak debelog crijeva od 2009., no zbog pada interesa za preglede u posjednje vrijeme,Ministrstvo zdravlja odlučilo je programe ponovno potaknuti i revidirati.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice novi je,pak, program probira kojiMinistarstvo zdravlja uvodi od ove godine.
Kako bi programi pokazali svoj učinak potrebno je postići zadovoljavajući odaziv – za rak dojke 70 posto, debelog crijeva 45 posto te za rak vrata maternice 85 posto.
Značajnu ulogu u motiviranju građana za sudjelovanje u preventivnim pregledima imat će liječnici obiteljske medicine i patronažna služba, a zahvaljujući informatičkom povezivanju sustava, za svakog pacijenta moći će se pratiti rezultati skrininga kao i daljnje terapijske procedure.

Rak dojke
Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj obole oko 2,5 tisuće žena, najčešće u dobi iznad pedesete godine, ali u posljednje vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe.U preventivni program uključene su žene u dobi između 50 i 69 godina, koje će na kućnu adresu dobiti poziv na besplatan mamografski pregled s uputom gdje i kada se trebaju javiti. Testiranje visoko kvalitetnom mamografijom je rendgenski pregled kojim se bilježe promjene na dojci oko dvije godine ranije od pojave prvih simptoma ili opipljive kvržice.
Cilj programa je smanjiti mortalitet za 25-30 posto uz uvjet da se na pregled odazove 70 posto pozvanih žena.U dosadašnjadva ciklusa pozivanja odaziv je bio nedovoljan: u prvom ciklusu koji se provodio od 2006. do 2009. g. na pregled se odazvalo 63 posto pozvanih žena, dok je u drugom ciklusu, od početka 2010. do kraja 2011., odaziv bio 56 posto.
O koristi programa govore podaci po kojima je u prvom ciklusu otkriveno 830, a u drugom čak 1611 karcinoma.

Rak debelog crijeva

Poslušajte promotivnu poruku
Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola; oko 15 posto muškaraca i 13 posto žena oboli upravo od karcinoma debelog crijeva. Godišnje bilježimo oko 3.000 novih slučajeva, a u više od polovine obojelih  bolest je već proširena. Najviše oboljelih je starije od 50 godina, o posljednjih godina se češće otkriva i u mlađih osoba.
U preventivni program uključeni su muškarci i žene u dobi između 50 i 74 godina, koji će na kućnu adresu dobiti pribor i upute za probir kojim se testira stolica na nevidljivo krvarenje. Osobe s pozitivnim nalazom bit će pozvane na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja razloga krvarenja.
Cilj programa je otkriti rak u početnom stadiju, otkriti i ukloniti polipe debelog crijeva, te time smanjiti mortalitet od raka debelog crijeva za 15 posto u narednih 10 do 13 godina nakon početka provođenja programa.
Prvi ciklus programa započeo je 2008.

Živjeti zdravo
Programi i aktivnosti Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ usmjereni su poboljšanju zdravlja cijele populacije,  te se djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoji informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života.
Pet komponenti ovog Programa koje uključuju pojedine projekte su: Zdravstveno obrazovanje (projekt Poligoni, projekt 10′ vježbanje, Preporučeni jelovnici za osnovne i srednje škole), Zdravstveni turizam (projekt Hodanjem do zdravlja), Zdravlje i prehrana (jamstveni žig “Živjeti zdravo”, Program pravilne prehrane u školama), Zdravlje i radno mjesto (projekt Tvrtka prijatelj zdravlja) i Zdravlje i okoliš (projekt Volonteri u parku).
Ciljana populacija Nacionalnog programa su djeca i mladi, osobe srednje i starije životne dobi, te općenito osobe s povećanim biheviorističkim i biomedicinskim čimbenicima rizika.
Očekivani su javnozdravstveni doprinosi Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ senzibilizacija građana o potrebi očuvanja zdravlja, mijenjanje promjenjivih loših životnih navika, smanjenje pobola od kroničnih nezaraznih bolesti i porast udjela zdravih građana u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske.

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn