Search

Dani preventive 7.4.- 31.5. 2021.

Po sloganom: „Zdrave ideje- pretvorili smo u djela“  i ove godine dani preventive započeli su na Svjetski dan zdravlja 7.4. 2021. i traju do Svjetskog dana nepušenja 31.05.2021. na području SDŽ, što ujedno prati i ovogodišnju temu SZO u 2021. godini  pod nazivom Zdravlje za sve!  Aktivnosti su organizirane  od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske/Službe za mentalno zdravlje ili u  suradnji sa drugim dionicima ili nositeljima događanja u ovim izvarednim uvjetima neposredno ili na daljinu putem društvenih mreža Službe za mentalno zdravlje  te različitih medija.

Podizanje javne svijesti o važnosti unapređenja i očuvanja zdravlja u cjelini kao i mentalnog zdravlja provodi se javnozdravstvenim  projektima uključujući djelatnike, roditelje ali i lokalnu zajednicu.  Znamo da je mentalno zdravlje globalno javno dobro te treba biti dostupno uvijek i svima. Ono  nije važno samo za ljude s mentalnim poteškoćama i /ili poremećajima, mentalno zdravlje  je opća osobina svakog čovjeka i neizostavni dio općeg zdravlja. Kao takovo je i osnovno ljudsko pravo.

Sami projekti predstavljaju  primjer relevantnih ideja adekvatno planiranih, organiziranih i provedenih, koje svojom uspješnošću mogu poslužiti kao polazište i za neke buduće projektne aktivnosti. Ovakve aktivnosti su svakim danom sve potrebnije obzirom na zahtjevnost i složenost interakcije psihofizičkog rasta i razvoja djece i mladih u kontekstu (pre)brzih promjena i često nerealnih zahtjeva i pritisaka medija, suvremenog društva ali i posljedica svjetske pandemije koja je promijenila svijet u kojem živimo u protekloj godini.  

Uz sveobuhvatan  program u danima preventive predstaviti će se  široj i stručnoj javnosti ishodi projekata u školskom ili javnom okruženju u proteklih deset godina od 2010.  do 2020., dokumentarnim filmom i dvojezičnom publikacijom pod nazivom: Zdrave ideje/Healthy ideas,  što je u skladu sa planom Službe i njenom primarnom ulogom preventivnog djelovanja javnozdravstvenim pristupom.  

Voditeljica Odsjeka za preventivne programe
Mirela Grbić, prof. defektologije Stručna suradnica u                                
Službi za mentalno zdravlje

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn