Voditelj Odjela
Dr sc Zlatka Knezović, dipl inž.
Tel 021 401 115
Fax 021 539 825
e-mail: namirnice@nzjz-split.hr
Na Odjelu za kemijske analize hrane i predmeta opće uporabe (POU) obavljaju se analize:
– zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane u proizvodnji i prometu sukladno zakonskim odredbama
– zdravstvene ispravnosti POU u proizvodnji i prometu (kozmetika, tekstil, pribor, posuđe, ambalaža, igračke, sukladno zakonskim odredbama
– nutritivne vrijednosti hrane radi izrade nutritivnih deklaracija
– izrada deklaracija za proizvode
– praćenja kvalitete organizirane prehrane u dječjim vrtićima, školama i ustanovama za starije
Tko i kada obavlja ove analize ?
Svi proizvođači hrane i POU na tržište moraju stavljati zdravstveno ispravnu i pravilno deklariranu hranu i POU sukladno Zakonu o hrani (NN 81/13) sa svim izmjenama i dopunama i Zakonu o predmetima opće uporabe (NN 39/13) sa svim izmjenama i dopunama).
Odjel za kemijske analize hrane i POU je akreditirani laboratorij, te službeni laboratorij Ministarstva poljoprivrede za analize hrane
Pri Odjelu djeluje Panel za senzorsku analizu djevičanskog maslinovog ulja kao službeni panel ovlašten od Ministarstva poljoprivrede. Panel je priznat od Međunarodnog vijeća za masline (International Olive Council – IOC).
Analize se obavljaju prema Normi HRN EN ISO/IEC 17 025 i principima dobre laboratorijske prakse (GLP).
Odjel je organiziran kroz rad Odsjeka:
Odsjek za kvalitetu hrane
Odsjek za atomsku apsorpcijsku spektrometriju
Odsjek za plinsku kromatografiju
Odsjek za tekućinsku kromatografiju
Kratki vodič kako prepoznati i zašto konzumirati ekstra djevičansko maslinovo ulje
Novosti u ponudi usluga za proizvođače i osobe koje rade s kozmetičkim proizvodima