Search

Koliko skrbimo o starijima?

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u organizaciji Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja NZJZ SDŽ-a održan je dana 01. listopada 2018. stručni skup „Koliko skrbimo o starijima?“ u knjižnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava svake godine 1. listopada od 1991. godine. Rezolucijom Ujedinjenih naroda 45/106 ovaj je dan uspostavljen u cilju podizanja svijesti o svim pitanjima koja se odnose na starije osobe – sam proces starenje kao i doprinos starijih građana društvu. Ove godine, povodom 70. obljetnice Opće deklaracije o pravima čovjeka, Međunarodni dan starijih osoba slavi važnost ove Deklaracije i potvrđuje predanost promicanju punog i jednakog uživanja svih ljudskih prava i sloboda starijih osoba te je posvećen svim dosadašnjim promicateljima ljudskih prava starijih osoba sa sloganom “Celebrating Older Human Rights Champions“.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije danas u svijetu živi više od 700 milijuna osoba starijih od 60 godina. Do 2030. taj će broj iznositi gotovo 1.4 milijarde, a 2050. godine čak 2 milijarde, odnosno više od 20% svjetske populacije bit će starije od 60 godina. Najveći i najbrži porast broja starijih osoba očitovat će se u zemljama u razvoju. Dok azijska regija bilježi najveći broj starijih osoba, afrička se suočava s najbržim rastom udjela starijih osoba u ukupnoj populaciji. Stoga se osobita pozornost mora posvetiti svim mogućim potrebama i izazovima koje zahtijeva starija populacija, a ljudska prava su srž svih napora koji će se usmjeriti tom cilju.

Public Health and Health Promotion Service 

 

 

 

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn