Koliko skrbimo o starijima?

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u organizaciji Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja NZJZ SDŽ-a održan je dana 01. listopada 2018. stručni skup „Koliko skrbimo o starijima?“ u knjižnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava svake godine 1. listopada od 1991. godine. Rezolucijom Ujedinjenih naroda 45/106 ovaj je dan uspostavljen u cilju podizanja svijesti o svim pitanjima koja se odnose na starije osobe – sam proces starenje kao i doprinos starijih građana društvu. Ove godine, povodom 70. obljetnice Opće deklaracije o pravima čovjeka, Međunarodni dan starijih osoba slavi važnost ove Deklaracije i potvrđuje predanost promicanju punog i jednakog uživanja svih ljudskih prava i sloboda starijih osoba te je posvećen svim dosadašnjim promicateljima ljudskih prava starijih osoba sa sloganom “Celebrating Older Human Rights Champions“.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije danas u svijetu živi više od 700 milijuna osoba starijih od 60 godina. Do 2030. taj će broj iznositi gotovo 1.4 milijarde, a 2050. godine čak 2 milijarde, odnosno više od 20% svjetske populacije bit će starije od 60 godina. Najveći i najbrži porast broja starijih osoba očitovat će se u zemljama u razvoju. Dok azijska regija bilježi najveći broj starijih osoba, afrička se suočava s najbržim rastom udjela starijih osoba u ukupnoj populaciji. Stoga se osobita pozornost mora posvetiti svim mogućim potrebama i izazovima koje zahtijeva starija populacija, a ljudska prava su srž svih napora koji će se usmjeriti tom cilju.

Public Health and Health Promotion Service 

 

 

 

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE