Search

„Lila tjedan“ – tjedan ženskog zdravlja

Budite sebi prve – odazovite se na besplatno testiranje na HPV!

Udruga NISMO SAME svoj treći LILA TJEDAN – TJEDAN ŽENSKOG ZDRAVLJA ove godine provodi od 6. do 12. svibnja, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a u suradnji s KBC Zagreb, KBC „Sestre milosrdnice“, KBC Split, KBC Rijeka, KBC Osijek, OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, ZZJZ Osječko-baranjske županije i tvrtkom Roche.

„Lila tjedan“ je javno-zdravstvena akcija kojom se ženama želi poslati poruka da vodeći brigu o drugima ne zaboravljaju sebe i da redovito vode brigu o svom zdravlju. Nažalost, podatci su takvi da u Hrvatskoj svaki dan od raka dojke umru tri žene, a svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice.

Zahvaljujući postojanju primarne i sekundarne prevencije, karcinom vrata maternice ubraja se u preventabilne karcinome ljudi i u današnje vrijeme niti jedna žena ne bi smjela umrijeti od ovog karcinoma. U 99,7 % slučajeva raka vrata maternice uzrok je Human papilloma virus (HPV). Veliki broj zemalja u svijetu je u organizirani probir, umjesto PAPA testa, uveo upravo HPV test kao primarni test probira, s ciljem pravovremenog otkrivanja HPV pozitivnih žena koje su pod povećanim rizikom za razvoj premalignih i malignih promjena vrata maternice. U Hrvatskoj to predstoji u neposrednoj budućnosti.

Za vrijeme “Lila tjedna” bit će organizirano besplatno testiranje na HPV. I to za 1200 žena!

Besplatno testiranje provodit će se u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Sisku, a žene će testiranju moći pristupiti bez uputnice.

U Splitu će se uzimanje obrisaka vrata maternice za pretragu na HPV obavljati u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split, Splinčićeva 1, od 6. do 10. svibnja, svakog dana od 11,30 do 14,00 sati. Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj 021/551-211.

Pretrage na HPV će biti napravljene u Službi za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Vukovarska 46, Split, odmah po zaprimanju uzoraka. Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj 021/401-122 ili na mikrobiologija@nzjz-split.hr

http://www.nzjz-split.hr/index.php/sluzbe/sluzba-za-klinicku-mikrobiologiju

 

Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju

Doc. prim. dr.sc. Vanja Kaliterna, dr.med.

specijalist medicinske mikrobiologije

 

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn