Search

Ljudska veličina zove se odgovornost

Ne možete pobjeći od odgovornosti sutrašnjice izbjegavajući je danas.
                                            Abraham Lincoln
Treba znati i spoznati da je svatko prvo sam odgovoran za osobno zdravlje, naravno, u dijelu u kojem može sam odlučivati ali i djelovati.
Latinska riječi odgovornost potječe od riječi respondera, što ilustrira da se u ostalim jezicima korijen riječi odgovornost odnosi i na mentalnu prezentaciju sebe.
Da bismo bolje razumjeli odgovornosti, moramo znati da pojam odgovornosti proizlazi iz jednog superiornog pojma, a to je pojam samostalnosti. Posebno je pitanje kako naučiti djecu i mlade odgovornosti a da ih pritom nismo prvo naučili samostalnosti?

Odgovor je jednostavan i jasan: GOTOVO NIKAKO! Ovaj proces osamostaljivanja koji započinje  tijekom ranih razvojnih faza djetetovog života podrazumijeva  određene granice u odgojnom smislu tj discipliniranje. Što se može, a što ne smije učiniti pitanje je i jasnoće poruke koju dijete prima od odraslih osoba verbalnom ili neverbalnom komunikacijom. Važno je pratiti kako dijete prihvaća i usvaja  određene granice tijekom djetinjstva. Ovisno o tim rezultatima, dijete se hvali, nagrađuje, usmjerava  ali  i disciplinira.  Djeca onih roditelja koji nisu dosljedni i ne postavljaju granice koje djetetu pomažu da stekne bazično samopoštovanje na razvojnoj liniji od potpune ovisnosti do neovisnosti tj. samostalnosti, malo je vjerojatno da će razviti osjećaj odgovornosti. Ne treba živjeti u iluziji da će u trenutku odrastanja prethodno neodgovorno dijete, tj. adolescent, čudom postati odgovorna odrasla osoba. Iako su svakom djetetu potrebni dosljednost, pravila i kontrola, djeci je još potrebniji prostor da bi naučili tijekom razvoja biti samostalni što u kasnijoj životnoj fazi znači donositi odluke i upravljati svojim životnim stilom a time i svojim zdravljem. Dajte djetetu prostor za razvoj samostalnost kako bi poticali buduću neovisnost a time i odgovornost!

Mnogi roditelji osjećaju kako bi bili najsretniji kada bi mogli uvijek biti uz svoje dijete. Njima se čini prirodnim uvijek moći odgovoriti na djetetove potrebe, obraniti ga od opasnosti, čuvati, štititi ili voditi. Roditelji četo zaboravljaju da imaju potpuno drugi još važniji zadatak te da je najveći uspjeh roditeljstva: odgojiti samostalno i odgovorno dijete koje je sposobno rješavati  životne probleme.

Odgovornost podrazumijeva osobnu  brigu za  bolje ishode danas ali i moguće izazove u budućnosti koji će zaštiti i unaprijediti zdravlje cjelokupnog čovječanstva u budućnosti!

 

prof. Mirela Grbić, stručni suradnik pri Službi za mentalno zdravlje
voditeljica Odsjeka za preventivne programe

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn