Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. veljače. Prvi put je obilježen 2002. godine na inicijativu Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO). U Hrvatskoj se obilježava od 2006. godine. Simbol borbe protiv raka u dječjoj dobi je zlatna vrpca, koja ukazuje na hrabrost i snagu djece oboljele od malignih bolesti kao i na dragocjenost svakog dječjeg života. Obilježavanjem ovog dana želi se podignuti svijest o malignim bolestima kod djece i mladih kao i o važnosti ranog prepoznavanja simptoma bolesti, te pružiti podrška oboljelima i njihovim obiteljima.

Točan uzrok nastanka malignih bolesti kod djece nije poznat. Maligne bolesti nastaju kad zdrave stanice promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti i dijeliti se.
Prema zadnjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je 2015. godine od malignih bolesti oboljelo 149 djece i adolescenata do 19 godina, a od toga su 102 djeteta bila u dobi od 0 do 14 godina. U Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom 2015. godine oboljelo je 12 djece u dobi od 0 do 14 godina te 12 mladih u dobi od 15 do 19 godina. Prema zadnjim dostupnim podacima o umrlim osobama, u 2016. godini od malignih bolesti je umrlo je 18 djece do 14 godina odnosno 30 djece i mladih u dobi do 19 godina, a pet ih je bilo iz Splitsko-dalmatinske županije.
Najčešće maligne bolesti kod djece i mladih bile su leukemije od kojih je oboljelo 42 djece i mladih do 19 godina, nakon njih slijedili su limfomi i tumori mozga.
Kod liječenja malignih bolesti uobičajeno se govori o petogodišnjem preživljenju kao mjeri izlječenja. Prema objavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, podaci iz velikog svjetskog opservacijskog istraživanja CONCORD-3 pokazali su da je petogodišnje preživljenje od malignih bolesti kod djece u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka, za limfome u dječjoj dobi iznosilo je 95%, akutne limfatične leukemije 85%, a za tumore mozga 73%.

Branka Medvidović, dr. med. spec. epidemiologije
Service for Epidemiology and Prevention of Noncommunicable Diseases

Literatura:
1. https://www.childhoodcancerinternational.org/  
2. http://krijesnica.hr/
3. https://www.hzjz.hr/aktualnosti/maligne-bolesti-u-djece-u-republici-hrvatskoj/
4. https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2018/03/Bilten_2015_rak_final.pdf
 

 

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE