Search

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti“ svake se godine u Republici Hrvatskoj obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Cilj obilježavanja je upozoriti cjelokupnu javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti te potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu  borbu protiv ovisnosti u cilju poduzimanja zajedničkih akcija za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Nužno je podignuti razinu svijesti javnosti o ovom problemu kako bi se zajedničkim naporima pridonijelo ostvarivanju zajedničkog cilja učinkovite preventivne mjere  protiv svih oblika  nasilnih ili ovisničkih ponašanja. Različite aktivnosti koja su se provele u 2019. godini tijekom „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ imaju zadaću dodatno upozoriti i potaknuti sve subjekte na suradnju u rješavanju problema svih oblika ovisnosti uključujući i ponašajne.

Podsjećamo,  obilježavanje „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ provodi se putem šire društvene akcije na nacionalnoj i lokalnoj razini, a s ciljem promoviranja zdravih stilova života, podizanja razine svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti te pružanja pomoći obitelji, osobito odgojnoj funkciji roditelja u prevenciji ovisničkog stila življenja. Izuzetno je važna suradnja s medijima koji u okviru svojih emisija/informativnih prostora trebaju osmisliti i prezentirati medijske projekte koji bi razmatrali problem ovisnosti s različitih razina, kao što su edukativno-informativni članci o problemu ovisnosti, edukativno-informativne emisije o ovisnosti i suzbijanju zlouporabe droga s posebnim osvrtom na poboljšanje zaštite zdravlja djece, mladeži i obitelji i promoviranje zdravih stilova života te kontinuirano praćenje  aktivnosti koje su u Splitsko-dalmatinskoj županiji provodi sveobuhvatno.

 

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn