Search

Obilježavanje „Dana crvenih haljina“ 3. veljače 2023. godine

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Klinika za neurologiju KBC Split i Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, u suradnji s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom organiziraju javnozdravstvenu akciju povodom obilježavanja Dana crvenih haljina 2023. godine. Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara kod žena, skretanje pozornosti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjena načina života.

Javnozdravstvena akcija s mjerenjem čimbenika rizika (krvni tlak, šećer u krvi te zdravstveno savjetovanje) održati će se u petak 3. veljače 2023. godine na splitskoj Rivi (ispred OTP banke) u vremenu od 10:00 do 12:00 sati.

Jeste li znali da…

  • skoro svaki drugi stanovnik naše Županije umire od bolesti cirkulacijskog sustava
  • trostruko više žena umrlo je od moždanog udara nego od raka dojke u Hrvatskoj 2021. godine
  • je u dobi od 20 do 39 godina dvostruko češći moždani udar kod žena nego kod muškaraca
  • se 80 % moždanih udara može spriječiti promjenom loših životnih navika i kontrolom rizičnih čimbenika (povišeni tlak i šećer).

Pozivamo Vas da nam se pridružite taj dan na splitskoj Rivi, odjenete nešto crveno (#nosicrveno) u znak podrške svim ženama koje su preboljele moždani udar i nadahnete sve žene da vode brigu o svome zdravlju!