Obilježili smo Europski javnozdravstveni tjedan

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u razdoblju od 13. do 17. svibnja, nizom stručnih predavanja, obilježen je Europski javnozdravstveni tjedan čiji je slogan bio Celebrating healthy populations. Cilj mu je bio podići svjesnost o značenju zdravlja u našem životu kao i cjelokupnog stanovništva. Svaki dan je imao posebnu temu javnozdravstvenog značenja odabranu od strane vodećih svjetskih i europskih stručnjaka.

Tako je prvi dan bio posvećen tjelesnoj aktivnosti te su taj dan prof. dr. sc. Vladimir Ivančev, spec. sportske medicine i Dragana Olujić, magistra nutricionizma održali predavanje o dodatcima u sportskoj prehrani. Mnogi sportaši i sudionici sportske rekreacije koriste dodatke, ali njihova neadekvatna upotreba može imati štetne učinke. Stoga je potrebno educirati stanovništvo o njihovom pravilnom korištenju kako bi se izbjegli štetni učinci koji ponekad mogu imati nepopravljive zdravstvene posljedice.

 

Utorak je bio posvećen zdravom okolišu. Dr. sc. Mirna Mamić, prof. biologije upoznala nas je s rezultatima višegodišnjeg praćenja koncentracija alergena u zraku kao i alergenim biljkama na području grada Splita u svrhu pravovremenog provođenja preventivnih mjera zaštite kod osjetljive populacije. Kakav je doprinos zagađenju i očuvanju okoliša kroz prizmu predmeta opće uporabe i što možemo učiniti kako bi spriječili i očuvali okoliš za nas, a i buduće generacije saznali smo od dr.sc. Zlatke Knezović, dipl. ing. kemije.

 

 

Kvalitetan zdravstveni sustav je sustav kroz koji dobivamo kvalitetnu zdravstenu skrb te su predavanja u srijedu bila posvećena ovoj odrednici zdravlja. Dr. sc. Ivana Marasović Šušnjara, spec. javnog zdravstva govorila je o potencijalno izbježivim hospitalizacijama. indikatoru koji se koristi kao jedno od indirektnih mjerila dostupnosti i učinkovitosti primarne zdravstvene zaštite, kao i kvalitete skrbi dok su dr. sc. Vinko Zoranić i Danica Tandara, specijalisti mikrobiologije govorili o prevenciji infekcija i kontroli sterilizacije u staračkim domovima. Antimikrobna rezistencija, zasigurno je jedna od najvećih izazova za javno zdravstvo sadašnjih, a i sljedećih generacija zdravstvenih djelatnika.

 

Predavanja u četrvtak bila su vezana za zdravu i održivu prehranu. U prvom predavanju Katarina Tomelić Ercegović, dr. med., specijalist školske medicine upoznala nas je s radom Savjetovališta za djecu s poremećajima u prehrani pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te rezultatima jednog njihovog istraživanja kojim su došli do zanimljivih rezultata koji su pokazali da roditelji često imaju tendeciju pogrešne percepcije težine njihovog djeteta posebno vezano za pretilost djece, koja je sve veći problem javnog zdravstva. Drugo predavanje o činjenicama i mitovima o glutenu održala je Žana Škaričić Gudelj, dipl. ing. prehrambene tehnologije čija je važna poruka da se ne preporučuje eliminacija glutena iz prehrane ukoliko za to nije utvrđena zdravstvena indikacija. Dijeta bez glutena (koja postaje novi trend) rezultira gubitkom drugih važnih hranjivih tvari potrebnih za rast, razvoj i normalno funkcioniranje organizma.

 

 

 

Posljednji dan bio je u znaku mentalnog zdravlja mladih u 21. stoljeću. O toj važnoj zdravstvenoj odrednici govorile su Roberta Matković, prof. sociologije i Davorka Kovačić Borković, prof. psihilogije. Upoznale su nas s problematikom nekih od najčešćih mentalnih problema u adolescenciji: tjeskobi i depresiji, poteškoćama u učenju, samoozljeđivanju i zlouporabama sredstava ovisnosti. Skrenuta je pažnja i na povezanost poteškoća u spavanju i pretjeranog korištenja mobilnih telefona. Također, mnogi se adolescenti bore s prepoznavanjem svojih emocionalnih poteškoća i načina kako ih iskazati, a da pri tome ne budu stigmatizirani. Potreban je sveobuhvatan pristup u razvijanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja mladih i jačanju kapaciteta u borbi protiv bolesti ovisnosti i potencijalno opasnim izazovima s kojima su suočeni mladi.

Dr. sc. Ivana Marasović Šušnjara, dr. med.,
spec. javnog zdravstva 

 

 

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE