Search

Peludni kalendar NZJZ SDŽ

Sezona peludnih alergija na splitskom području započela je cvjetanjem i oprašivanjem čempresa čija je pelud već od siječnja prisutna u zraku. S toplijim danima, peludni spektar postajat će sve raznolikiji, a proljeće će biti razdoblje intenzivnog cvjetanja i oprašivanja biljaka čija pelud posjeduje određeni stupanj alergijskog potencijala (visoki, umjereni, niski).

Na temelju svakodnevnih mjerenja koncentracije alergenog peluda i praćenja prevladavajućih meteoroloških parametara izrađuje se procjena izloženosti alergenima u obliku alergijskog semafora, odnosno peludne prognoze. (Peludna prognoza)

Uz peludnu prognozu dostupan je opis najzastupljenijih alergenih biljaka splitskog područja – Alergene biljke. (Alergene biljke)

Na kraju kalendarske godine izrađuje se peludni kalendar (Peludni kalendar) koji grafički prikazuje početak, trajanje i završetak, te intenzitet peludne sezone alergenih biljaka.

Peludna prognoza i peludni kalendar od iznimne su važnosti alergičnim osobama kako bi na vrijeme prevenirali simptome alergija i planirali svakodnevne aktivnosti u cilju smanjenja izloženosti alergenom peludu.

PELUDNI KALENDAR NZJZ SDŽ

Služba za zdravstvenu ekologiju NZJZ SDŽ

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn