Search

Održan 1. međuškolski turnir „Oko stola“

Oko stola, kušanje

Kao dio aktivnosti u Danima preventive, koji se održavaju od 7. travnja do 31. svibnja, održan je 1. međuškolski turnir u javnozdravstvenom projektu „Oko stola“. Projektne aktivnosti su nastale kao odgovor na pojavnost poremećaja u prehrani i ponašajnih ovisnosti vezanih uz hranu. Istraživanjem koje je uslijedilo, a u kojem je sudjelovalo oko 900 učenika srednjih škola, potvrđena je nedovoljna osviještenost učenika o povezanosti vlastitih emocionalnih stanja i prehrambenih navika. Stoga je specifični cilj projekta upravo osvještavanje prehrambenih navika, emocionalnih stanja i njihove povezanosti kod učenika srednjih škola. Prošle je godine ovaj dvojezični alat po prvi put predstavljen široj i stručnoj javnosti te je u tekućoj školskoj godini po prvi put uvršten u kurikule škola.

Prvi međuškolski turnir Oko stola održan je u Zdravstvenoj školi, u petak 29. travnja 2022. Treće mjesto osvojile su učenice Graditeljsko-geodetske tehničke škole Split s mentoricom Marijom Kapović, stručnom suradnicom psihologinjom, dok su drugo i prvo mjesto osvojili učenici iz Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića s mentoricama stručnim suradnicama, pedagoginjom Anđelom Divić i psihologinjom Nikolinom Filipović Baban. Pobjednici su učenici ekonomskog programa Antonio Sučić i Franko Urlić čija škola postaje domaćin 2. međuškolskog turnira koji će se održati sljedeće godine u Makarskoj.  Nakon proglašenja pobjednika, učenici Turističko-ugostiteljske škole Split s mentorom prof. kuharstva Ivanom Romcem pripremili su za sudionike kušanje jela iz kuharice za mlade „U mom pjatu“.

Prema izvještaju mentorica pobjednika, „učenici ističu da su mislili da će opet biti neko dosadno učenje, ali su bili pozitivno iznenađeni edukativno – zabavnim konceptom, a i činjenicom da su sve to osmislili njihovi vršnjaci. Učenici navode da su rado sudjelovali i zainteresirano pristupili igranju igre te su izrazili želju za češćim provođenjem ovakvih aktivnosti.“

Ovakvi pozitivni dojmovi ohrabruju, ali i obvezuju na širenje mreže suradnje te unapređenje projektnih aktivnosti u budućim provedbama kako bi projekt postao održiv. Osiguravanje  kvalitete i dostupnosti alata su važni preduvjeti svakog javnozdravstvenog pristupa, a navedeno će se ostvariti kroz vrednovanje projektnih aktivnosti i osmišljavanje digitalnog oblika društvene igre „Na perun“.

Voditeljice projekta, stručne suradnice pri Službi za mentalno zdravlje

Mirela Grbić i Mirjam Juginović

U nastavku pogledajte videozapis o provedenom 1. međuškolskom turniru: