Search

Ožujak – Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih te oko milijun smrtnih slučajeva godišnje. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u 2021. godini rak debelog crijeva otkriven je kod 3706 osoba (2174 muškaraca i 1532 žena), a 2022. godine od raka debelog crijeva umrle su 2042 osobe (1196 muškaraca i 846 žena).

Odlukom Hrvatskog sabora 2022. godine mjesec ožujak je proglašen „Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva“ u Republici Hrvatskoj.

Rak debelog crijeva u većini slučajeva nastaje iz polipa, izraslina u crijevima koje se mogu pretvoriti u zloćudni tumor. Otkrivanje raka debelog crijeva u ranoj fazi može spasiti brojne živote, jer ako se na vrijeme otkrije izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Ranim i pravovremenim otkrivanjem bolesti omogućava se bolja kvaliteta života oboljelih, stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Odlukom Vlade RH krajem 2007. godine usvojen je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na kolonoskopiju.

Više informacija o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva možete pročitati na stranici: https://program-rakdc.com.hr/.

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn