Search

Peludni kalendar mediteranske Hrvatske

Objavljen je novi Peludni kalendar mediteranske Hrvatske za 2021. godinu izrađen prema originalnim rezultatima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. (Pogledajte peludni kalendar)

Pogledajte peludnu prognozu za Split

Peludne alergije povezane su s vremenom cvatnje biljaka čija pelud ima sposobnost izazvati alergijsku reakciju. Proljeće je razdoblje pune cvatnje kada se zbog toplog vremena povećavaju količine peluda u zraku, a peludni spektar postaje sve raznolikiji. Peludni spektar nekoga područja prikazujemo peludnim kalendarom.

Peludni kalendar je grafički prikaz koncentracije alergenog peluda u zraku. Izrađuje se na temelju podataka prikupljenih svakodnevnim praćenjem vrsta i broja peludnih zrnaca u atmosferi. Prikazuje početak, trajanje i kraj peludne sezone najznačajnijih alergenih biljaka, a izrađuje se za razdoblje od godine dana.
Osim peludnog kalendara, na našim stranicama možete pratiti i peludnu prognozu. Peludna prognoza je predviđanje koncentracija peluda na temelju podataka o koncentracijama peluda i meteorološkim podacima. Objedinjavanjem ovih podataka moguće je izraditi bioprognozu. Bioprognostički podatci od koristi su osobama osjetljivima na alergenu pelud u planiranju aktivnosti i preventivnih postupaka.

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn