Search

Peti UN globalni tjedan cestovne sigurnosti

Na inicijativu Ujedinjenih naroda (UN) ove godine se u razdoblju 06.-12. svibnja obilježava Peti globalni tjedan cestovne sigurnosti pod geslom „Spasimo živote:#Progovorimo“ (Save Lives:#SpeakUp) uz temu „Liderstvom za cestovnu sigurnost“ (Leadership for Road Safety). Temom se potiče mobilizacija lidera i prepoznaje činjenica kako je snažno vodstvo nužno za ostvarivanje vizije budućnosti u kojoj je moguće postići sigurnost na cestama na globalnoj razini.

Snažnim vodstvom moguće je ostvariti i glavne ciljeve uvršene u Agenda 2030 za održivi razvoj (The 2030 Agenda for Sustainable Development), koji uključuju smanjivanje smrtnosti i ozljeđivanja u prometu za 50% do 2020., te osiguravanje pristupa sigurnom, dostupnom i održivom transportnom sustavu do 2030. za sve ljude.

Ciljevi obilježavanja ovog tjedna su:
•    osigurati mogućnost civilnom društvu da zahtijeva snažno vodstvo za postizanje cestovne sigurnosti, osobito u svezi intervencija temeljenih na dokazima, koje spašavaju živote;
•    inspirirati lidere da poduzmu potrebne aktivnosti unutar administrativnih uprava, vlada, internacionalnih agencija, nevladinih udruga, zaklada, škola, sveučilišta i privatnih tvrtki.

Ključne činjenice ozljeđivanja u prometu na globalnoj razini:
•    svake godine gotovo 1.35 milijuna osoba pogine u prometu
•    ozljede u prometu su 1. vodeći uzrok smrti kod djece i mladih u dobi 5-29 godina
•    ozljede u prometu su 8. vodeći uzrok smrti ukupnog stanovništva
•    više od polovice svih smrti u prometu (54%) događa se među najosjetljivijim skupinama u prometu:  motociklistima (28%), pješacima (23%) i biciklistima (3%)
•    muškarci od rane dobi više pogibaju u prometu: 73% svih smrti u prometu javlja se kod mladih muškaraca u dobi mlađoj od 25 godina – kod njih je vjerojatnost da će poginuti u prometu 3x veća nego kod mladih žena iste dobi.

Iskoristimo obilježavanje ovog tjedna da osvijestimo opasnost i progovorimo kako bismo spasili živote!

 

Mr. Ivana Bočina, dr. med., spec. javnog zdravstva

Odjel za epidemiologiju i prevenciju ozljeda

Literatura:

  1. https://www.who.int/roadsafety/week/2019/en/

LEADERSHIP ON ROAD SAFETY letak

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn