Search

Prigrlite jesen …

Došlo je ono doba godine kada dani postaju sve kraći, izgubi se toplina, a zalihe energije i raspoloženje padaju, nastaje neko prijelazno doba sjete i melankolije. Ako se osjećate drugačije no što ste se osjećali za ljetnih mjeseci, imajte na umu da je riječ o prirodnoj reakciji Vašeg organizma na hladnije i kraće dane, a za one koji promjene osjećaju intenzivnije koristi se pojam jesenski blues.

Jesenski blues opisuje se kao spoj umjerene depresije, nedostatka motivacije i manjka energije. Promjena ljeta u jesen utječe na sve osobe, čak i one najpozitivnije među nama. Jesen nikad ne ulazi na velika vrata. Došulja se nekim sporednim putovima i stazicima, tajnovita, nedokučiva… i mnogima depresivna. Ipak, sve u životu funkcionira na bazi ciklusa, pa je tako i sam život ciklus u kojem se izmjenjuju sreća i tuga. Ako je sada vrijeme za mrvu sjete, zašto ustrajati u nakani da u trenu nestanu prirodni osjećaji poput tuge ili sjete? Jeseni treba dati priliku.

U vrijeme kada dani postaju sve kraći, važno je iskoristiti jutro kako bi upili što više sunčeve svjetlosti. Dnevna rutina koja uključuje neki oblik tjelesne aktivnosti i pravilnu prehranu poželjna je ne samo u jesen, već u svako doba godine U tjednu rutinu uvedite zajednički doručak, ručak, kavu ili šetnju i otjerajte depresiju ugodnim društvom.

Zdrava prehrana imat će jednako snažno pozitivno djelovanje. Zbog smanjenog stvaranja serotonina u tijelu, znanog kao „hormon sreće“, nesvjesno ćete odabirati tjesteninu, rižu i krumpir, i u tome nema ništa loše. Bitno je samo da umjesto rafinirane i prerađene hrane birate kompleksne ugljikohidrate poput smeđe riže, integralne tjestenine i kruha, povrća i voća koji će Vašem tijelu i umu dati hranjive tvari, te utjecati na razine šećera u krvi i energije. Plodovi jeseni bogati su zdravim sastojcima. Prava su riznica vitamina i minerala. Jedite više proteina, povrća i voća. Uz to i pijte puno vode kako biste poboljšali protok nutrijenata. Štiteći krvožilni sustav, čisteći organizam i pripremajući ga za hladnije dane, možemo preduhitriti i spriječiti tipične jesenske tegobe koje se javljaju kod promjenjivih temperatura i vremenskih uvjeta.

Umjesto izbjegavanja hladnoće, iskoristite njene pozitivne strane. Izađite van i prošećite prirodom! Čisti zrak djeluje stimulativno i revitalizirajuće. Sam boravak na otvorenom dovoljan je kako bi se lakše suočili sa stresom i poboljšali tjelesno i mentalno zdravlje. Nakon povratka iz jesenske šetnje sigurno ćete bolje spavati. Šetnja od samo 20-ak minuta osigurat će Vam dnevnu potrebu sunčeve svjetlosti i svježeg zraka i poboljšati biološki ritam sna. Za vrijeme šetnje topit će se i kilogrami. Kako su pokazala znanstvena istraživanja, tijekom jednosatne šetnje tijelo može sagorjeti i do 300 kalorija. Jesen je, dakle, idealno godišnje doba za odlazak u prirodu ili šetnju po parkovima. Ako povedete svoje najmlađe, sigurno Vam neće biti dosadno. U šetnju možete otići s prijateljima, a tijekom šetnje možete upoznati i neke nove ljude. Dječja igra na otvorenom potaknut će maštu, ali i razviti poštovanje prema drugim bićima, te djecu potaknuti na samostalno rješavanje problema i organizacijske sposobnosti.

Jesen je puna novih stvari: novih rasporeda, novih poslova, novih škola, novih zadataka. Jesenski dani idealni su za zastati i podvući crtu, analizirati razdoblje iza nas i spremno krenuti u ono što je pred nama. Kroz jesen polako usporavamo i pripremamo se za zimu. Nastojimo se odmoriti, sačuvati energiju i održati mentalnu i tjelesnu ravnotežu.
Jesen nam donosi neku novu energiju, energiju zrelosti i žetve u prirodi i najčešće stvara najbolja djela i razbuktava maštu. Svakome je jesen vrijeme za novi početak i ciljeve, bilo da se radi o poslovnim, privatnim ili onim vezanim uz zdravlje i vlastiti boljitak. Jesen ne treba shvaćati samo kao prijelaz iz ljeta u zimu, već kao cjelovito i prekrasno godišnje doba.

Uživajte u jeseni, takvi kakvi jesu, to su Vaši dani.

Lidija Kovačić, prof.
Public Health and Health Promotion Service

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn