Prigrlite jesen …

Došlo je ono doba godine kada dani postaju sve kraći, izgubi se toplina, a zalihe energije i raspoloženje padaju, nastaje neko prijelazno doba sjete i melankolije. Ako se osjećate drugačije no što ste se osjećali za ljetnih mjeseci, imajte na umu da je riječ o prirodnoj reakciji Vašeg organizma na hladnije i kraće dane, a za one koji promjene osjećaju intenzivnije koristi se pojam jesenski blues.

Jesenski blues opisuje se kao spoj umjerene depresije, nedostatka motivacije i manjka energije. Promjena ljeta u jesen utječe na sve osobe, čak i one najpozitivnije među nama. Jesen nikad ne ulazi na velika vrata. Došulja se nekim sporednim putovima i stazicima, tajnovita, nedokučiva… i mnogima depresivna. Ipak, sve u životu funkcionira na bazi ciklusa, pa je tako i sam život ciklus u kojem se izmjenjuju sreća i tuga. Ako je sada vrijeme za mrvu sjete, zašto ustrajati u nakani da u trenu nestanu prirodni osjećaji poput tuge ili sjete? Jeseni treba dati priliku.

U vrijeme kada dani postaju sve kraći, važno je iskoristiti jutro kako bi upili što više sunčeve svjetlosti. Dnevna rutina koja uključuje neki oblik tjelesne aktivnosti i pravilnu prehranu poželjna je ne samo u jesen, već u svako doba godine U tjednu rutinu uvedite zajednički doručak, ručak, kavu ili šetnju i otjerajte depresiju ugodnim društvom.

Zdrava prehrana imat će jednako snažno pozitivno djelovanje. Zbog smanjenog stvaranja serotonina u tijelu, znanog kao „hormon sreće“, nesvjesno ćete odabirati tjesteninu, rižu i krumpir, i u tome nema ništa loše. Bitno je samo da umjesto rafinirane i prerađene hrane birate kompleksne ugljikohidrate poput smeđe riže, integralne tjestenine i kruha, povrća i voća koji će Vašem tijelu i umu dati hranjive tvari, te utjecati na razine šećera u krvi i energije. Plodovi jeseni bogati su zdravim sastojcima. Prava su riznica vitamina i minerala. Jedite više proteina, povrća i voća. Uz to i pijte puno vode kako biste poboljšali protok nutrijenata. Štiteći krvožilni sustav, čisteći organizam i pripremajući ga za hladnije dane, možemo preduhitriti i spriječiti tipične jesenske tegobe koje se javljaju kod promjenjivih temperatura i vremenskih uvjeta.

Umjesto izbjegavanja hladnoće, iskoristite njene pozitivne strane. Izađite van i prošećite prirodom! Čisti zrak djeluje stimulativno i revitalizirajuće. Sam boravak na otvorenom dovoljan je kako bi se lakše suočili sa stresom i poboljšali tjelesno i mentalno zdravlje. Nakon povratka iz jesenske šetnje sigurno ćete bolje spavati. Šetnja od samo 20-ak minuta osigurat će Vam dnevnu potrebu sunčeve svjetlosti i svježeg zraka i poboljšati biološki ritam sna. Za vrijeme šetnje topit će se i kilogrami. Kako su pokazala znanstvena istraživanja, tijekom jednosatne šetnje tijelo može sagorjeti i do 300 kalorija. Jesen je, dakle, idealno godišnje doba za odlazak u prirodu ili šetnju po parkovima. Ako povedete svoje najmlađe, sigurno Vam neće biti dosadno. U šetnju možete otići s prijateljima, a tijekom šetnje možete upoznati i neke nove ljude. Dječja igra na otvorenom potaknut će maštu, ali i razviti poštovanje prema drugim bićima, te djecu potaknuti na samostalno rješavanje problema i organizacijske sposobnosti.

Jesen je puna novih stvari: novih rasporeda, novih poslova, novih škola, novih zadataka. Jesenski dani idealni su za zastati i podvući crtu, analizirati razdoblje iza nas i spremno krenuti u ono što je pred nama. Kroz jesen polako usporavamo i pripremamo se za zimu. Nastojimo se odmoriti, sačuvati energiju i održati mentalnu i tjelesnu ravnotežu.
Jesen nam donosi neku novu energiju, energiju zrelosti i žetve u prirodi i najčešće stvara najbolja djela i razbuktava maštu. Svakome je jesen vrijeme za novi početak i ciljeve, bilo da se radi o poslovnim, privatnim ili onim vezanim uz zdravlje i vlastiti boljitak. Jesen ne treba shvaćati samo kao prijelaz iz ljeta u zimu, već kao cjelovito i prekrasno godišnje doba.

Uživajte u jeseni, takvi kakvi jesu, to su Vaši dani.

Lidija Kovačić, prof.
Public Health and Health Promotion Service

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE