SVJETSKI DAN SRCA 29. rujna 2022.

„USE HEART FOR EVERY HEART“

Znaš li da je srce veličine šake i najjači mišić u tvom tijelu? Srce je jedini organ koji možete čuti i osjetiti. To je prvi i posljednji znak života. Ono počinje kucati otprilike tri tjedna nakon začeća, a ako doživimo 70 godina, to će se ponoviti dvije i pol milijarde puta. Iako impresivno i snažno, tvoje srce može postati ranjivo zbog čimbenika rizika poput visokog krvnog tlaka, pušenja, dijabetesa, povišenog kolesterola te nezdravog načina života.

 Kardiovaskularne bolesti ubojica su broj jedan u svijetu, uzrokujući više od 18,6 milijuna smrti godišnje. Ovogodišnji Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna 2022. godine uz slogan USE HEART FOR EVERY HEART– u svrhu osvješćivanja stanovništva o važnosti očuvanja zdravlja srca. To je prilika za svakoga od nas da zastane i razmisli kako najbolje iskoristiti srce za čovječanstvo, prirodu i sebe. Koristiti srce znači misliti drugačije, djelovati hrabro, donositi ispravne odluke i pomagati drugima.

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana srca Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatsko kardiološko društvo – Podružnica Južna Hrvatska, Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC Split te Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, organiziraju javnozdravstvenu akciju, koja će se održati 29. rujna 2022. godine (četvrtak) na splitskoj Rivi (na sjecištu s Marmontovom ulicom) u vremenu od 9:30 do 12:00 sati.

 Zainteresiranim građanima  mjeriti će se krvni tlak, razina šećera u krvi, određivati će se opseg struka i indeks tjelesne mase (ITM), uz zdravstvene savjete i besplatne edukativne materijale. U akciji će sudjelovati djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Klinike za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Split te Patronažna služba Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Građani će moći provjeriti svoje čimbenike rizika za nastanak srčano-žilnih bolesti i u Ispostavi NZJZ SDŽ-a u Sinju, Imotskom, Trogiru i Makarskoj gdje će biti „Dan otvorenih vrata“ isti taj danu vremenu od 10:00 do 12:00 sati, dokće se na Braču 29. rujna 2022. godine (četvrtak) održati javnozdravstvena akcija u Nerežišćima (Trg Sv. Petra) u vremenu od 10:30 do 12:30 sati. Pozivamo svih da se pridruže ovom javnozdravstvenom događaju sa željom da poruke Svjetskog dana srca dopru do što većeg broja ljudi, s ciljem postizanja zdravlja za svako srce koje kuca!

Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE