Search

Svjetski tjedan skretanja pažnje na poremećaje hranjenja

Svjetski tjedan skretanja pažnje na poremećaje hranjenja obilježava se svake godine u zadnjem tjednu veljače s ciljem podizanja svijesti o ovoj problematici te kako bi se omogućila pomoć osobama kojima je potrebno liječenje. Ove godine obilježavanje počinje 25. veljače i traje do 3. ožujka, a tema je:“Budi ono što jesi!”.
Ovakve akcije imaju za cilj potaknuti ljude na pozitivan pristup u prihvaćanju samih sebe i drugih, odbacivanju stigme i stereotipa nametnutih od strane društva, kulture ili trendova.

Poremećaji hranjenja predstavljaju ozbiljan javnozdravstveni problem. Prema brojnim istraživanjima utvrđeno je da čimbenici kao što su: slika koju imamo o svom tijelu, loše samopuzdanje, dijetalna prehrana, osjećaj srama zbog debljine uvelike doprinose razvoju poremećaja u prehrani ne samo kod mladih djevojaka već i kod muškaraca i žena svih dobnih skupina i slojeva društva.
Anorexia nervosa, poremećaj prejedanja i bulimia nervosa su najpoznatiji poremećaji hranjenja. Ipak, postoje i brojni drugi poremećaji u prehrani kao što su izbjegavajući/ograničavajući poremećaj unosa hrane (AFRID- Avoidant Restrictive Food Intake Disorder), pika-poremećaj jedenja kojeg karakterizira konzumiranje neprehrambenih tvari te drugi specificirani poremećaji hranjenja ili jedenja (OSFED – Other Specified Feeding or Eating Disorder), a svi oni utječu na život brojnih pojedinaca. Neki poremećaji u hranjenju još nisu prepoznati od strane DSM-a (dijagnostički i statistički priručnik za duševne poremećaje) kao što je npr. ortoreksija (opsjednutost zdravom prehranom) koja postaje sve učestalija i često zahtijeva profesionalno liječenje u centru za liječenje poremećaja u prehrani.

Pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u sklopu Službe za školsku i adolescentnu medicinu postoji Savjetovalište za poremećaje prehrane

Prevela i prilagodila: Katja Matešan, prof.
Public Health and Health Promotion Service

Literatura:
 HYPERLINK “https://centerfordiscovery.com/eating-disorder-awareness-week-

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn