Search

Javnozdravstveni projekt  Pretežno vedro

Peto međuškolsko natjecanja iz emocionalne pismenosti održava se i ovu jubilarnu petu godinu kao središnji događaj Mjeseca borbe protiv alkoholizma i dr. ovisnosti, na području Splitsko-dalmatinske županije, iako u znatno otežanim i promjenjivim uvjetima javnih ustanova. Različite posljedice svima već poznate pandemije koju je izazvao koronavirus svakodnevno negativno utječu na mnoga područja življenja, ali također i na mentalno zdravlje djece i mladih. Različite poteškoće nisu nas spriječile ali niti naše suradnike u odgojno-obrazovnim ustanovama da ovu pretežno vedru priču realiziramo u kontinuitetu. Zbog aktualnog trenutka koji traje i ne ide u prilog zašiti i unapređenju mentalnog zdravlja izazov je bio tim veći!
Ove godine domaćin natjecanja je OŠ Trilj jer su protekle godine učenici iz njihove PŠ Košute odnijeli pobjedu. Završne aktivnosti su održane na daljinu 12.11. u 9.30h. U sklopu javnozdravstvenog projekta pretežno vedro aktivnosti su započele s učenicima 6. razreda i to na školskim natjecanja u mjesecu listopadu u kojem se obilježava i Svjetski dan mentalnog zdravlja (10.10.). Stručni suradnici iz 23 škole koje su sudionici u projektu u razrednim odjeljenjima sa učenicima proveli su školska natjecanja od 1. listopada do 22. listopada izravnim putem dostupnim alatima uz dogovorene procedure i pravila. Prema prikupljenim izvještajima sa školskih natjecanja u projektne je aktivnosti bilo uključeno više oko 900 učenika, 30 stručnih suradnika i učitelja te ravnatelji prijavljenih škola uključujući i dvije otočne škole sa Hvara i Brača. Šest škola iz grada Splita te još trinaest škola sa područja naše županije uspješno su dovršile gotovo sve faze projektnih aktivnosti.
Ipak, s obzirom na epidemiološke preporuke jedan dio natjecanja je bio organiziran u digitalnom obliku. Učenici su odigrali e-verziju igre više od 1423 puta te je igra vrednovana oko 322 puta. Subjektivno zadovoljstvo ovom društvenom igrom izrazilo je više od 83% učenika. Ove godine podijeljeni su i upitnici koji mjere razinu emocionalne kompetencije, kao objektivnija mjera konstrukta čiji je razvoj i specifični cilj samog projekta. Dobiveni rezultati poslužit će za unapređenje ishoda samog projekta. Uz operativni tim, stručno i učeničko povjerenstvo doznali smo i pobjednika na grupnoj razini i individualnoj razini natjecanja.
Pobjednik individualnog natjecanja iz EP provedenog Kahoot! kvizom je Bože Gabrić iz OŠ Ivana Lovrića u Sinju s mentoricom Žanom Ćosić, a pobjednici na školskoj razini su učenici koji su snimili najbolji video uradak na problemsku temu prema ocjeni učeničkog i stručnog povjerenstva. To su učenici iz Osnovne škole Manuš iz Splita s mentoricom Andreom Koceić.

Mirela Grbić, prof. stručna suradnica pri Službi za mentalno zdravlje
Voditeljica Odsjeka za preventivne programe