KOJE PODATKE MORA SADRŽAVATI ZAPIS O UZORKU?
• Podatke o naručitelju ;
• Naziv tvrtke, Vlasnik/odgovorna osoba
• Sjedište,
• Objekt u kojem se provodi kontrola sterilizacije/podružnica
• Adresa
• Kontakt osoba/e – mail/mob.
Podatke o aparatu:
• Suhi sterilizator – naziv aparata i ser.broj
• Autoklav – naziv aparata i ser.broj
• DATUM PROVEDENE STERILIZACIJE
• VRIJEME TRAJANJA STERILIZACIJE ( h /min)
• Temperatura sterilizacije ( º C )
• Tlak pod kojim je provedena sterilizacija (autoklav) (bar/kPa)
• Redni broj ciklusa sterilizacije
• Broj kontroliranih kritičnih točaka
• Položaj indikatora tijekom ciklusa sterilizacije
• POTPIS IZVRŠITELJA STERILIZACIJE, TE POTPIS I PEČAT USTANOVE KOJA VRŠI KONTROLU STERILIZACIJE
Odsjek za kontrolu sterilizacije koristi i Biološke indikatore
POJEDINAČNO PAKIRANE INDIKATORE ZA VLAŽNU STERILIZACIJU.
Preporučuju se za monitoring efikasnosti vlažne sterilizacije.
Mikroorganizam : Geobacillus sterothermophilus
UPUTE ZA UPORABU :
• Zabilježiti naziv i serijski broj autoklava, broj punjenja i datum obrade
• Biološke indikatore staviti u unutrašnjost: vrećice, čvrstog kontejnera ili uređaja za testiranje, ovisno o punjenju koje treba obraditi
• Provjeriti najnepovoljnije pozicije sterilizacijske komore kako je navedeno u uputama za uporabu sterilizatora
• Odraditi punjenje prema uputama proizvođača sterilizatora
• Provjeriti kemijski indikator
• BI dostaviti u laboratorij najkasnije u roku 8 sati nakon provedenog ciklusa
• Čuvanje: Čuvati na kontroliranoj sobnoj temperaturi (definirano USP)
• Zaštititi od svjetla, kemikalija, sredstava za sterilizaciju npr.etilen oksida, velike vrućine i vlage.
ZAPRIMANJE MATERIJALA / UZORAKA –Šalter Službe za mikrobiologiju: 08:00 – 14.00 h svakog radnog dana.
BIOLOŠKA KONTROLA STERILIZACIJE NAJPOUZDANIJA JE METODA KONTROLE STERILIZACIJSKOG PROCESA
Odsjek za kontrolu sterilnosti i sterilizacije NZJZ SDŽ koristi biološke indikatore namjenjene kontroli parne sterilizacije i sterilizacije suhom toplinom.
Stripovi su inokulirani bakterijskim sporama certificirane populacije, čistoće i rezistencije; spore Bacillus atropheus za suhu sterilizaciju i Geobacillus stearothermophilus za vlažnu sterilizaciju.
FIZIKALNI I KEMIJSKI MONITORNIG svakodnevno se obavljaju od strane korisnika sterilizatora.
Fizikalni monitoring: vrijeme, temperatura, tlak.
Kemijski monitoring ( VI tipova ) služi kao dokaz izloženosti određenim uvjetima shodno vrsti sterilizacije, te nije pokazatelj učinkovitosti provedene sterilizacije.
Kako briga za pacijenta započinje u sterilizacijskom odjeljenju kompletna dokumentacija mora biti uredno vođena i čuvana i uvijek dostupna od strane provoditelja.
STERILIZIRANO ≠ STERILNO
Što je sterilizacija ?
Postupak kojim eliminiramo sve žive oblike i sve vrste mikrorganizama koji mogu biti patogeni, apatogeni i njihove spore na predmetima izloženim postupku sterilizacije.
Cilj sterilizacije ?
Eliminirati mikroorganizme bilo u vegetativnoj formi ili formi spora, sve u CILJU ZAŠTITE PUČANSTVA od zaraznih bolesti.
Tko podliježe zakonskoj regulativi mikrobiološkoe kontrole ciklusa sterilizacije?
• poliklinike,
• klinike,
• opće bolnice,
• ordinacije opće medicine,
• stomatološke ordinacije
• ginekološke ordinacije,
• pedijatrijske ordinacije,
• ustanove za njegu,
• ustanove za smještaj starijih i nemoćnih osoba,
• saloni za tetovažu,
• saloni za pedikuru i slično
• veterinarske ambulante …
Svi pružatelji usluga koji u svom radu koriste suhe ili vlažne sterilizatore.
Kolika je učestalost kontrola?
• Biološka kontrola sterilizacije po preporukama CDC – Centers for Disaese Control and Prevention vrši se jedan puta tjedno
• Nakon kvara i sumnji u kvar
• Dužeg stajanja sterilizatora
• Nužno svaki puta kada se sterilizira materijal za impantaciju
• Nužno nakon dobivenog rezultata koji ne zadovoljava uvjete za sterilizaciju materijala prema Pravilniku i načinu obavljanja mjera za spriječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija
Za uspješan postupak sterilizacije potrebno je izvršiti; čišćenje, pranje, dezinfekciju, sušenje.
• Neuspještost ciklusa sterilizacije nužno ne znaci neispravnost uređaja koji koristimo u svrhu sterilizacije .
• Često je za neuspješnost ciklusa ključan ljudski faktor
• nepoznavanje teorije sterilizacije
• nepoznavanje rada sterilizatora
• prenatrpanost sterilizatora
• nepravilno pripremljeni setovi
• neodržavanje uređaja
• PREKRATKO TRAJANJE STERILIZACIJE
• POKUŠAJ UBRZAVANJA POSTUPKA
• VAŽNO PRAVILO – NIKADA NE OTVARATI STERILIZATOR TIJEKOM PROCESA STERILIZACIJE !
STERILIZIRANO NIJE NUŽNO STERILNO !
Shodno ugovornim obvezama indikatore zatražiti putem elektroničke pošte ili osobno preuzeti uz narudžbenicu.
Odsjek za kontrolu sterilnosti i sterilizacije :
Voditelj Odsjeka: Danica Tandara, dr. med., specijalist medicinske mikrobiologije s parasitologijom
Stručni suradnik: Sanja Pupić, magistra sanitarnog inženjerstva
Kontakt : sanja.pupic@nzjz-split.hr , tel/fax : 021 401 193