Search

Zdrave ideje

07. 04. – 31. 05. 2024.

Svjetski dan zdravlja – Svjetski dan nepušenja

Dani preventive

„Zdravlje nije važno samo za ljude s mentalnim poteškoćama, mentalno zdravlje je opća osobina svakog čovjeka i neizostavni dio općeg zdravlja. Kao takvo je i osnovno ljudsko pravo!“

Voditelj Službe za mentalno zdravlje

dr. sc. Željko Ključević, dr. med.,

specijalist psihijatar, uži spec. adiktolog

U raznolikom programu za vrijeme trajanja Dana preventive 07. 04. – 31. 05. 2024. i ove godine na području SDŽ predstavit će se neki od  ishoda javnozdravstvenih aktivnosti u proteklom razdoblju:

  • Kroz aktivnost javnozdravstvenog podprojekta „Zidovi nisu prepreke“ oslikat će se vanjski zidovi školske dvorane na temu dječja igra u OŠ Blatine s ciljem smanjenja vršnjačkog nasilja i / ili rizičnog ponašanja učenika u školskom okruženju. Predstavljanje je predviđeno u programu za dan škole 13. 05. 2024.  U realizaciji pripreme predložaka  i oslikavanja svoj su doprinos dali mentori i učenici ŠLU u i GOGS-a. Predlošci nastali u radionicama tijekom veljače i ožujka poslužili su za  izradu plakata za Dane preventive pod sloganom Zdrave  ideje uz pomoć učenika i djelatnika Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split.
  • U 6. osnovnih škola na području Splitsko-dalmatinske županije: OŠ Blatine – Škrape, Osnovna škola don Lovre Katića, OŠ Meje, OŠ Srinjine, Osnovna škola Stjepana Ivičevića Makarska i OŠ Žnjan – Pazdigrad provodi se pilot projekt uz pomoć zbirke priča za djecu rane školske dobi  TU & TAMO,  vrednovanje priča od strane učenika razredne nastave i njihovih mentora je u tijeku. Sadržaj zbirke govori o načinu uporabe tehnologije i nekontroliranom korištenju digitalnih medija. Pilot projektom utvrdit će se korisnost, zanimljivost i daljnja upotrebljivost ovog alata kod najmlađih učenika kako bi prevenirale ponašajne ovisnosti i promovirale zdrave navike ponašanja u obitelji i školi.
  • U 10 srednjih škola u drugim razredima od veljače do travnja provode se školski turniri javnozdravstvenog projekta „Oko stola“ koji ima za cilj osvijestiti mlade o povezanosti emocionalnih stanja i prehrambenih navika. Završni međuškolski turnir održat će se krajem travnja, a domaćin 3. turnira po redu je Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića u Sinju. Sudionici: IV. gimnazija Marko Marulić, Ekonomska i upravna škola, Srednja strukovna škola Makarska, Srednja škola „Braća Radić“ Kaštel Štafilić, Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića Makarska, Škola likovnih umjetnosti Split, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, Turističko-ugostiteljska škola Split, Zdravstvena škola Split.
  • Vizualne komunikacije u zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja realiziraju se tijekom aktivnosti javnozdravstvenog projekta pod nazivom Plakati za dušu i u Danima preventive u OŠ Vjekoslav Parać u Solinu – Sv. Kajo i Nadbiskupskoj gimnaziji Don Frane Bulića Split. Katalog plakata je platforma za pregled tema koje su vezane za poteškoće ili moguće poremećaje djece i mladih tijekom njihovog odrastanja uz osobne pisane impresije na viđene sadržaje i teme.
  • Škola nepušenja Ne ovisni Đir.

https://nzjz-split.hr/wp-content/uploads/2021/09/zdrave_ideje_1.pdf

https://nzjz-split.hr/wp-content/uploads/2024/04/plakat_z_i.pdf

https://nzjz-split.hr/wpcontent/uploads/2021/05/zastita_mentalnog_zdravlja_djece_i_mladih_knjiga-1.pdf

Djelatnici Službe za mentalno zdravlje NZJZ Split

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn