Search

Zdravstvena zaštita studenata

Svaka redovita studentica/student nakon upisa na studij ima dva liječnika; obiteljske medicine kojeg su sami izabrali i kojemu se obraćaju kada su bolesni i studentskog liječnika koji provodi preventivne i specifične mjere zdravstvene zaštite redovitih studenata propisane zakonom o zdravstvenoj zaštiti (NN 150/2008).


PROGRAM PREVENTIVNIH I SPECIFIČNIH MJERA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE REDOVITIH STUDENATA

 1. Sistematski pregled na prvoj godini
  Provodi se u svrhu kontrole zdravstvenog stanja, uvida u navike i ponašanja, prilagodbe na studij te utvrđivanja zdravstvenih rizika. Sistematski pregled sadrži uz fizikalni pregled ( štitnjača, dojke, srce, lokomotorni sustav, vanjsko spolovilo muškaraca, oštrina vida, vid na boje, RR, TV, TT, ITM), zdravstvenu ( osobnu i obiteljsku) i socijalnu anamnezu. Obavezni dio sistematskog pregleda je anketa o navikama ( prehrana, tjelesna aktivnost, pušenje, alkohol, droge) i seksualnom ponašanju.
 2. Pregled prije prijema u studentski dom
  Pregled se provodi u svrhu utvrđivanja zdravstvenih rizika za boravak u kolektivu temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Sastoji se od zdravstvene
  (osobne i obiteljske) i socijalne anamneze- ciljano na tuberkulozu i ostale zarazne bolesti i kliničkog pregleda.
 3. Timski rad sa studentima s posebnim potrebama za kolegij tjelesne i zdravstvene kulture
  Početkom svakog semestra suradnjom nadležnog liječnika fakulteta i nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture utvrđuje se program tjelesne i zdravstvene kulture za studente sa zdravstvenim problemima.
 4. Savjetovališni rad
  Svrha savjetovališnog rada je pomoć studentima u rješavanju najznačajnijih i najčešćih problema vezano uz: prilagodbu na fakultet, probleme učenja, reproduktivnog zdravlja ( spolno prenosive bolesti, trudnoće i planiranje obitelji), kroničnih poremećaja zdravlja, zlouporabe psihoaktivnih droga i drugih oblika ovisnosti.
 5. Posebni programi praćenja studenata sa zdravstvenim rizicima, rizičnim ponašanjima i kroničnim poremećajima zdravlja
 6. Namjenski pregledi i izdavanje liječničkih potvrda na zahtjev studenata:
  • u svrhu utvrđivanja zdravstvenih razloga za mirovanje studentskih obaveza
  • za smještaj u jednokrevetnoj sobi u studentskom domu iz zdravstvenih razloga
  • za ostvarivanje prava na prilagodbu nastavnog procesa i polaganje ispita
 7. Zdravstveni odgoj
  Provodi se integrirano uz sistematske preglede i probire ili kao zasebna aktivnost. Metode rada su: predavanja, rad u malim skupinama, individualni rad i tribine.

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn