Search

Epidemija debljine kao javnozdravstveni izazov

Tjelesna težina predstavlja bitnu odrednicu zdravlja. Utvrđuje se na temelju odnosa tjelesne mase i visine, te spola i životne dobi.

Prekomjerna tjelesna težina i debljina (pretilost) definirane su kao abnormalna ili pretjerana nakupljanja masti koja predstavljaju rizik za zdravlje. Debljina/pretilost danas se definira kao kompleksna kronična bolest, koja može dovesti do povećanog rizika razvoja kardiovaskularnih bolesti (srčani i moždani udar), dijabetesa tipa 2, bolesti mišićno-koštanog sustava (osteoartritis), koja može utjecati na reproduktivno zdravlje, te povećati rizik nastanka određenih vrsta raka (rak dojke, maternice i debelog crijeva). Pretilost također utječe na kvalitetu života, na spavanje i kretanje.

Za utvrđivanje pothranjenosti, normalne i prekomjerne tjelesne težine te debljine (pretilosti) u odraslih osoba oba spola, obično se koristimo određivanjem indeksa tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI).

BMI se računa tako da tjelesnu masu u kilogramima (kg) podijelimo s kvadratom tjelesne visine izražene u metrima (m²). Kod pothranjenih osoba BMI je manji od 18.5, kod normalno uhranjenih nalazi se u rasponu 18.5-24.9. Prekomjernu tjelesnu težinu definiramo kao BMI jednak ili viši od 25, a debljinu (pretilost) kao BMI jednak ili viši od 30.

Tablica 1. Kombinirane preporuke za određivanje prekomjerne tjelesne težine i debljine na temelju indeksa tjelesne mase i opsega struka, te povezanost s rizikom nastanka bolesti

Tjelesna težinaIndeks tjelesne mase BMIStupanj debljineRizik za razvijanje bolesti (u odnosu na normalnu težinu i opseg struka)
Muškarci <102 cm Žene <88 cmMuškarci>102 cm Žene>88 cm
Pothranjenost<18.5
Normalna18.5-24.9
Prekomjerna25.0-29.9PovećanVisok
Debljina (pretilost)30.0-34.9 35.0-39.9I IIVisok Vrlo visokVrlo visok Vrlo visok
Ekstremna debljina (pretilost)>40IIIEkstremno visokEkstremno visok

Izvor: Waist Circumference and Waist-Hip Ratio, Report of a WHO Expert Consultation, WHO, Geneva, 2008.

Opseg struka je također dobar pokazatelj uhranjenosti i raspodjele masnog tkiva. Neovisno o tome koliki je nekome BMI, što je veći opseg struka, to je veća vjerojatnost da će se pojaviti zdravstveni problem povezan s debljinom. Opseg struka u žena mjeri se u središnjoj liniji između posljednjeg rebra i vrha ilijačne kosti, a opseg struka u muškaraca mjeri se u visini pupka. Opseg struka ≥ 80 cm za žene i  ≥ 94 cm za muškarce predstavlja rizik za zdravlje, dok je izrazito visok rizik za žene opseg struka ≥ 88 cm, a  ≥ 102 cm za muškarce. Nakupljanje masnog tkiva oko struka (abdominalna debljina – oblik jabuke) značajno povećava opasnost od razvoja niza kroničnih bolesti, za razliku od nakupljanja masnog tkiva na bokovima i donjem dijelu tijela (oblik kruške).

U posljednje vrijeme, za procjenu debljine, koristi se kao mjera omjer opsega struka i bokova (opseg struka podijeljen s opsegom bokova). Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) nizak zdravstveni rizik za žene je omjer ≤ 0.80, a kod muškaraca ≤0.95, srednji rizik predstavlja omjer 0.81-0.85 za žene i 0.96-1 za muškarce, dok je visoki rizik omjer ≥0.86 za žene i ≥ 1 za muškarce.

SZO navodi, prema podacima za 2022., da u svijetu 1 od 8 osoba živi s pretilošću, te da se od 1990. broj pretilih odraslih osoba udvostručio, a broj pretilih adolescenata učetvorostručio. Tijekom 2022. u svijetu je živjelo 2.5 milijarde odraslih (starijih od 18 godina) s prekomjernom težinom, odnosno ukupno 43% prekomjerno teških (44% žena i 43% muškaraca), te 890 milijuna pretilih (ukupno 16%). Prevelencija prekomjerne težine varira po regijama i kreće se od 31% u južnoazijskoj i afričkoj regiji do 67% u američkoj.

Iste je godine u svijetu 37 milijuna djece mlađe od 5 godina bilo prekomjerno teško, dok je djece i mladih u dobi 5-19 godina bilo 390 milijuna prekomjerno teških, od kojih 160 milijuna pretilih. Nažalost, broj pretile djece i adolescenata svake se godine dramatično povećava.

Prekomjerna tjelesna težina i debljina proizlaze iz neravnoteže energetskog unosa (prehrana) i potorošnje energije (tjelesna aktivnost). Osnovni uzrok prekomjerne tjelesne težine i debljine je unos energije veći od potroška kroz dulje vremensko razdoblje. Tome svakako pridonose povećani unos energetski bogate hrane poput hrane s visokim udjelom masti, šećera i soli, ali i suvremeni, sjedilački način života udružen sa stresom.

U većini slučajeva pretilost je multifaktorska bolest u kojoj svoj utjecaj imaju genetski i psiho-socijalni faktori, te okolina (osobito ona koja „podržava“ pretilost). Ipak, pretilost može nastati i zbog uzimanja određenih lijekova, imobilizacije, ijatrogenih postupaka (oštećenja nastala kao posljedica liječenja), u sklopu različitih genetskih bolesti i sindroma (Prader Willi, Cushing, Down i sl.).

Kad govorimo o utjecaju okoline na pojavu pretilosti, podrazumijevamo okolinu u kojoj postoje strukturalni čimbenici koji ograničavaju dostupnost zdrave održive hrane po pristupačnim cijenama (npr. „zdrava“ hrana je preskupa, nezdrava prehrana je cjenovno dostupnija), te koja se odlikuje neodstatkom mogućnosti sigurne i lake mobilnosti (npr. ne postoje igrališta, sportske članarine su skupe), kao i nedostatkom odgovarajućih pravnih i regulatornih čimbenika (npr. u školama postoje aparati s nezdravim slatkišima i zaslađenim pićima). Istovremeno, nedostupnost zdravstvene zaštite ili nedostatak učinkovitog odgovora zdravstvenog sustava na prepoznavanje ranijih faza prekomjerne težine i taloženja masti također pogoršava napredovanje do pretilosti.

Novo tisućljeće karakterizira epidemija debljine ne samo u razvijenim nego i u nerazvijenim zemljama, u kojima se istovremeno javlja i paradoks suočavanja s problemom gladi i pothranjenosti. Epidemija debljine tako postaje jedan od vodećih javnozdravstvenih izazova u svijetu zbog suvremenog načina života (sjedilački način života, smanjena tjelesna aktivnost i kretanje), neadekvatne prehrane (povećan unos masnih, slatkih i slanih namirnica) te svakodnevne izloženosti stresu.

Debljina pridonosi povećanju bremena kroničnih bolesti, invaliditetu i smanjenju kvalitete života. Provedena straživanja su dokazala da smrtnost raste proporcionalno porastu indeksa tjelesne mase (BMI). Prema podacima za 2019. indeks tjelesne mase viši od optimalnog uzrokovao je procijenjenih 5 milijuna smrti od kroničnih nezaraznih bolesti.

 Debljina u djetinjstvu povezana je s višim rizikom prijevremene smrti i invaliditetom u odrasloj dobi. Pretilost u djetinjstvu i adolescenciji ima štetne zdravstvene (veći rizik i ranije pojavljivanje kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih i dijabetesa tipa 2) i psihosocijalne posljedice (utječe na uspjeh u školi i kvalitetu života, te može biti povezana sa stigmatizacijom, diskriminacijom i zlostavljanjem pretile djece). Djeca s pretilošću vrlo vjerojatno bit će i odrasli s pretilošću, što znači i veći rizik razvoja kroničnih nezaraznih bolesti u odrasloj dobi.

Ekonomski učinci epidemije pretilosti također su važni. Predviđa se da će globalni troškovi prekomjerne tjelesne težine i pretilosti doseći 3 milijarde američkih dolara godišnje do 2030. i više od 18 bilijuna američkih dolara do 2060.

Prevencija

Prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu uglavnom je moguće spriječiti. U prevenciji je najvažnija odgovornost pojedinca za vlastito zdravlje, ali je isto tako neupitna i društvena potpora. Prioritet u prevenciji predstavljaju promicanje zdravog načina prehrane i tjelesne aktivnosti, koje ujedno predstavljaju i najbolji izbor za svakog pojedinca.

SZO je 2023. izradila nove preporuke za zemlje članice u cilju prevencije i zbrinjavanja pretilosti poznat kao Plan ubrzanja za zaustavljanje pretilosti (engl. WHO Acceleration Plan to Stop Obesity). Plan je osmišljen za poticanje multisektorskih aktivnosti na globalnoj i regionalnim razinama, a oslanja se na već dokazane, ispitane i znanstveno utemeljene zdravstvene politike. U skladu s navedenim, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske također je donijelo Akcijski plan za prevenciju debljine 2024.-2027.

Smjernice prevencije debljine za pojedinca

Na individualnoj razini, rizik nastanka prekomjerne težine i pretilosti mogao bi se smanjiti usvajanjem preventivnih navika u svakom dijelu životnog ciklusa, počevši od razdoblja prije začeća, što uključuje:

  • osigurati optimalnu tjelesnu težinu trudnica tijekom trudnoće
  • prakticirati isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci nakon poroda, te ge produžiti (ako je moguće) do 24. mjeseca života djeteta
  • podržavati zdrave navike u djece u svezi zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti i ciklusa spavanja
  • ograničiti vrijeme koje se provodi ispred ekrana
  • ograničiti konzumaciju zaslađenih pića i energetski bogatih namirnica
  • izbjegavati nezdrave navike (sjedilački način života, konzumacija alkohola, pušenje, stres)
  • ograničiti u prehrani unos ukupnih masti i šećera te povećati konzumaciju povrća, voća, mahunarki, cjelovitih žitarica i orašastih plodova
  • provoditi redovitu tjelesnu aktivnost.

            Zdravstveni radnici bi jedanko tako u cilju prevencije prekomjerne tjelesne težine i pretilosti trebali redovito na pregledima procijeniti težinu osoba koje dolaze u zdravstvene ustanove, redovito pratiti pojavu rizičnih faktora za kronične nezarazne bolesti (mjeriti krvni tlak, te razine glukoze, triglicerida i kolesterola u krvi) kao i procijeniti potencijalne koomorbiditete i invalidnost, uključujući i povezane mentalne poremećaje, zatim osigurati savjetovanje o zdravim navikama i životnom stilu, te u slučaju postavljanja dijagnoze pretilosti usmjeriti pacijenta na zdravstvene službe koje osiguravaju adekvatno liječenje.

Iako se prekomjerna težina i debljina kao javnozdravstveni izazov pojavljuju tek u suvremenom društvu, znameniti su pojedinci iz prošlosti ostavili za buduće naraštaje brojne izreke o zdravlju, prehrani i vježbanju, pa se podsjetimo dvije Hipokratove (460. pr. Kr. – 377 pr. Kr., grčki liječnik, utemeljitelj znanstvene medicine) izreke: „Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana.“ i „Kada bismo svakom pojedincu mogli dati odgovarajuću količinu ishrane i vježbanja, ne premalo i ne previše, pronašli bismo najsigurniji put do zdravlja“.

Prim. mr. Ivana Bočina, dr. med., spec. javnog zdravstva

Služba za epidemiologiju NZJZ SDŽ

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Privacy overview

Essential cookies

These cookies enable interaction with the service or website so you can access basic features to provide that service. They relate to the requested service, such as the session identifier of the current visit. They do not store information that can identify the user.

Statistical cookies

These cookies enable the collection of data in an aggregated form without identifying the user. They are used to track user behavior on the website for market research and analytics purposes. These insights enable the website to improve content and develop better features that enhance the user experience.

Marketing cookies

These cookies allow the collection of information about user habits and behavior on the website for displaying relevant advertisements to the user tailored to their interests. They can also be used to measure the effectiveness of campaigns.