Panel rasprava “Socijalne usluge za starije osobe u SDŽ”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u prostorijama Centra Zlatno doba udruge MI održana je 2. listopada 2018. panel rasprava na temu „Socijalne usluge za starije osobe u Splitsko-dalmatinskoj županiji“. Mnoge socijalne institucije i ustanove pružaju usluge starijim osobama u našoj Županiji, a također postoje i programi socijalizacije i pružanja izvaninstitucionalnih usluga.

Domaćin panela, udruga „MI“ – Split kontinuirano od 1998. godine provodi socijalni program s ciljem unaprjeđenja izvaninstitucionalnih socijalnih usluga prilagođenih potrebama korisnika uz korištenje lokalnih resursa i uz partnerstvo javnog i civilnog sektora.
Predstavnici Županije iz Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Helena Bandalović, mag. iur., univ. spec. med. prava i Ljubica Boban, dipl. iur., predstavile su socijalne usluge za starije osobe koje su omogućene županijskim sredstvima (institucionalni smještaj, financijske potpore projektima udruga koje skrbe o starijim osobama).
Marina Elez Urlić, voditeljica Odjela za odrasle osobe Centra za socijalnu skrb Split, govorila je o pravima starijih osoba u sustavu socijalne skrbi (osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu), te o socijalnim uslugama (usluge savjetovanja i pomaganja pojedincu, usluge savjetovanja i pomaganja obitelji, usluge pomoći i njege u kući,, usluge boravka i usluge smještaja).
Centar/Odjel za gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije predstavila je Inga Vučica, dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva. Budući da je zaštita zdravlja starijih osoba glavni pokazatelj napretka, ali i propusta u zaštiti zdravlja cjelokupnog stanovništva, gerontološka javnozdravstvena djelatnost je važna odrednica u  unapređenju i zaštiti zdravlja starijih osoba. Sustavno praćenje, utvrđivanje, proučavanje i planiranje zdravstvenih potreba osnova je za osiguranje primjerenog Programa zdravstvenih mjera i postupaka u zaštiti zdravlja starijih osoba i Programa primarne, sekundarne i tercijarne prevencije za starije.
Željana Tomić, voditeljica Patronažne djelatnosti Doma zdravlja Split, govorila je o patronažnim uslugama za starije i nemoćne na području Županije.
Predstavnici Grada Splita, Nađa Mladinić i Kruno Jelinović iz Odjela za EU fondove, predstavili su EU projekt „Zaželi sretniju starost“ čija je provedba upravo započela, a financira se u potpunom iznosu iz Europskog socijalnog fonda. Projektom je obuhvaćeno pedeset žena u dobi od 50 godina i više, koje će se zaposliti na dvije godine, a svaka od njih imat će na skrbi četiri korisnika treće životne dobi.
Uslijedila je bogata i sadržajna diskusija o uslugama, programima i planovima usmjerenim starijim osobama kao i članovima obitelji koji o njima skrbe na području Splitsko-dalmatinske županije.

Inga Vučica, dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva
Public Health and Health Promotion Service

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE