Search

Panel rasprava “Socijalne usluge za starije osobe u SDŽ”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u prostorijama Centra Zlatno doba udruge MI održana je 2. listopada 2018. panel rasprava na temu „Socijalne usluge za starije osobe u Splitsko-dalmatinskoj županiji“. Mnoge socijalne institucije i ustanove pružaju usluge starijim osobama u našoj Županiji, a također postoje i programi socijalizacije i pružanja izvaninstitucionalnih usluga.

Domaćin panela, udruga „MI“ – Split kontinuirano od 1998. godine provodi socijalni program s ciljem unaprjeđenja izvaninstitucionalnih socijalnih usluga prilagođenih potrebama korisnika uz korištenje lokalnih resursa i uz partnerstvo javnog i civilnog sektora.
Predstavnici Županije iz Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Helena Bandalović, mag. iur., univ. spec. med. prava i Ljubica Boban, dipl. iur., predstavile su socijalne usluge za starije osobe koje su omogućene županijskim sredstvima (institucionalni smještaj, financijske potpore projektima udruga koje skrbe o starijim osobama).
Marina Elez Urlić, voditeljica Odjela za odrasle osobe Centra za socijalnu skrb Split, govorila je o pravima starijih osoba u sustavu socijalne skrbi (osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu), te o socijalnim uslugama (usluge savjetovanja i pomaganja pojedincu, usluge savjetovanja i pomaganja obitelji, usluge pomoći i njege u kući,, usluge boravka i usluge smještaja).
Centar/Odjel za gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije predstavila je Inga Vučica, dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva. Budući da je zaštita zdravlja starijih osoba glavni pokazatelj napretka, ali i propusta u zaštiti zdravlja cjelokupnog stanovništva, gerontološka javnozdravstvena djelatnost je važna odrednica u  unapređenju i zaštiti zdravlja starijih osoba. Sustavno praćenje, utvrđivanje, proučavanje i planiranje zdravstvenih potreba osnova je za osiguranje primjerenog Programa zdravstvenih mjera i postupaka u zaštiti zdravlja starijih osoba i Programa primarne, sekundarne i tercijarne prevencije za starije.
Željana Tomić, voditeljica Patronažne djelatnosti Doma zdravlja Split, govorila je o patronažnim uslugama za starije i nemoćne na području Županije.
Predstavnici Grada Splita, Nađa Mladinić i Kruno Jelinović iz Odjela za EU fondove, predstavili su EU projekt „Zaželi sretniju starost“ čija je provedba upravo započela, a financira se u potpunom iznosu iz Europskog socijalnog fonda. Projektom je obuhvaćeno pedeset žena u dobi od 50 godina i više, koje će se zaposliti na dvije godine, a svaka od njih imat će na skrbi četiri korisnika treće životne dobi.
Uslijedila je bogata i sadržajna diskusija o uslugama, programima i planovima usmjerenim starijim osobama kao i članovima obitelji koji o njima skrbe na području Splitsko-dalmatinske županije.

Inga Vučica, dr. med., univ. mag. sanit. publ., spec. javnog zdravstva
Služba za javno zdravstvo i promicanje zdravlja

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE