Search

Pojava ospica (morbilli) u SDŽ

  •  U Splitsko-dalmatinskoj županiji dana 14. svibnja 2024. potvrđena su dva nova slučaja oboljenja od ospica kod necijepljenog djeteta i kod odrasle osobe nepoznatog cijepnog statusa.
  • Trenutno se bilježi veća epidemija ospica u susjednoj državi, kao i u drugim zemljama EU. S obzirom na turističku sezonu, dolazak sezonskih radnika, veliki broj turista, različita okupljanja (sportske manifestacije, proslave i sl.), prisutan je visok rizik za pojavu epidemije i u našoj sredini.
  • Niska procijepljenost protiv ospica (MRP primovakcinacija od 80% i revakcinacija od 85% za 2023.) u Splitsko-dalmatinskoj županiji pogoduje daljnjem širenju bolesti, mogućoj epidemiji širih razmjera i mogućim težim komplikacijama kod oboljelih.
  • U slučaju pojave febrilno-osipne bolesti (temperatura od 38°C ili viša, kašalj, simptomi upale dišnih puteva, grlobolja, glavobolja, crvenilo i pečenje očiju, te osip koji se javlja najprije na licu s širenjem po tijelu nakon tri do pet dana od početka bolesti) kod necijepljene ili nepotpuno cijepljene djece/osoba potrebno je posumnjati na ospice i obvezno je javiti se svom liječniku na pregled.
  • Roditeljima necijepljene djece savjetuje se javljanje svom pedijatru ili školskom liječniku i primanje redovne doze MRP cjepiva, što je djelotvorna i sigurna zaštita od ospica.

Također, necijepljene ili nepotpuno cijepljene odrasle osobe mogu se javiti na MRP cijepljenje u Službu za epidemiologiju NZJZ SDŽ (Vukovarska 46, Split).

Prim. Milka Brzović, dr. med., spec. epidemiologije

Služba za epidemiologiju NZJZ SDŽ

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn