Search

Pojava ospica (morbilli) u SDŽ

  •  U Splitsko-dalmatinskoj županiji dana 14. svibnja 2024. potvrđena su dva nova slučaja oboljenja od ospica kod necijepljenog djeteta i kod odrasle osobe nepoznatog cijepnog statusa.
  • Trenutno se bilježi veća epidemija ospica u susjednoj državi, kao i u drugim zemljama EU. S obzirom na turističku sezonu, dolazak sezonskih radnika, veliki broj turista, različita okupljanja (sportske manifestacije, proslave i sl.), prisutan je visok rizik za pojavu epidemije i u našoj sredini.
  • Niska procijepljenost protiv ospica (MRP primovakcinacija od 80% i revakcinacija od 85% za 2023.) u Splitsko-dalmatinskoj županiji pogoduje daljnjem širenju bolesti, mogućoj epidemiji širih razmjera i mogućim težim komplikacijama kod oboljelih.
  • U slučaju pojave febrilno-osipne bolesti (temperatura od 38°C ili viša, kašalj, simptomi upale dišnih puteva, grlobolja, glavobolja, crvenilo i pečenje očiju, te osip koji se javlja najprije na licu s širenjem po tijelu nakon tri do pet dana od početka bolesti) kod necijepljene ili nepotpuno cijepljene djece/osoba potrebno je posumnjati na ospice i obvezno je javiti se svom liječniku na pregled.
  • Roditeljima necijepljene djece savjetuje se javljanje svom pedijatru ili školskom liječniku i primanje redovne doze MRP cjepiva, što je djelotvorna i sigurna zaštita od ospica.

Također, necijepljene ili nepotpuno cijepljene odrasle osobe mogu se javiti na MRP cijepljenje u Službu za epidemiologiju NZJZ SDŽ (Vukovarska 46, Split).

Prim. Milka Brzović, dr. med., spec. epidemiologije

Služba za epidemiologiju NZJZ SDŽ

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE