Search

Gerontološka tribina – Kardiovaskularni sustav u starijoj dobi

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba i Svjetskog dana srca, dana 02. 10. 2023. održan je stručni skup – Gerontološka tribina sa temom „Kardiovaskularni sustav u starijoj dobi“. U knjižnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, gost predavač je bila pročelnica Zavoda za intezivnu i kardiološku skrb i zatajivanje srca, Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split, prim. doc. dr. sc. Duška Glavaš.

S obzirom da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti i obolijevanja u Splitsko- dalmatinskoj županiji, Hrvatskoj, kao i u svijetu, danas govorimo o njihovoj globalnoj epidemiji. U razvijenim zemljama oko 80 % svih smrti od kardiovaskularnih bolesti zbiva se među starijim osobama (primjerice u SAD-u 85 %), a i 72 % žrtava moždanog udara jesu osobe starije od 65 godina. Iz navedenog zaključno je da bolesti cirkulacijskog sustava predstavljaju veliki javnozdravstveni problem.

Udio starijeg stanovništva u razvijenim zemljama pa tako i u Hrvatskoj značajno i trajno povećava. Skoro indentično stanje je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na što jasno ukazuju podaci iz 2020.

Zbog činjenice da su kod spomenute populacije kardiovaskularne bolesti već i danas glavni razlog smrtnosti, jasno je da je riječ o skupini visokog rizika, stoga bi prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti u pripadnika ove skupine trebalo posvetiti posebnu pozornost.

U sklopu stručnog skupa predstavljena je i brošura „Tjelesena aktivnost osoba treće životne dobi“ u izdanju Odjela za gerontologiju. Redovita tjelesna aktivnost važna je za kardiovaskularno zdravlje i dokazano ima pozitivne učinke na zdravstveno stanje osoba starije dobi.

Share on social media

Facebook
Twitter
LinkedIn