Search

e–savjetovalište za pušače

Pitanja za e-savjetovalište za pušače u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije pošaljite na e-mail: skola.nepusenja@nzjz-split.hr

Poštovani korisnici e-savjetovanja!

 

            Više je razloga zbog kojih je pokrenuto online savjetovalište za pušače u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

E–savjetovalište za pušače kao način savjetovanja na daljinu predstavlja prihvatljiv oblik suradnje s korisnicima različite etiologije. Ono pruža anonimnost i diskreciju koje su brojnim osobama izuzetno važne, osobito kad je u pitanju prvi kontakt. Rad na daljinu korisnicima pruža brzinu i dostupnost, što je velika prednost „ubrzane“ današnjice.

            Kome je sve namijenjeno e-savjetovalište?

            Iako naslov ukazuje da je e-savjetovalište prvenstveno namijenjeno pušačima, njegova primjenjivost je moguća na puno široj populaciji.

            E–savjetovalište namijenjeno i nepušačima, jer pušači i nepušači često žive u zajednici, a to uključuje moguće konflikte. Pušači nerijetko puše u kući, čime nepušači postaju pasivni pušači, te se izlažu štetnim utjecajima duhanskog dima. Članovi obitelji mogu biti zabrinuti za pušača, osobito ako se radi o mladoj osobi, ali i kada se radi o odrasloj osobi koja snosi posljedice dugogodišnjeg pušenja. Naravno da i financijski razlozi nisu zanemarivi zbog visokih troškova koji se mogu prelijevati na druge obiteljske odnose.

            Mnogi pušači ne pokazuju motivaciju za prestanak pušenja, ali kroz razgovor, savjetovanje te primjenu tuđih iskustava i uspjeha, moguće ih je potaknuti da o tome počnu ozbiljnije razmišljati.

            Mnogi pušači bi željeli prestati pušiti, no strah od neuspjeha, izlaganje neugodnim osjećajnim stanjima, zahtjevi za promjenama dosadašnjeg načina života, odvraćaju ih od te odluke. Kroz razgovor i iskustva polaznika Škole nepušenja, moguće ih je potaknuti da se uključe u Školu nepušenja.

            Škola nepušenja ima ograničene kapacitete, kako po broju grupa koje se organiziraju na godišnjoj razini, tako i po ograničenom broju polaznika u grupi.  Stoga e-savjetovanje može barem dijelom kompenzirati ova obilježja Škole nepušenja.

 

Katarina Čolak Jurić, prof. psiholog, voditeljica Škole nepušenja

Služba za mentalno zdravlje NZJZ SDŽ

Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE