Tečaj o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni je zakonska obveza osoba koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu hranom i vodom za ljudsku potrošnju dolaze u dodir s hranom te osobe koje rade na pripremi i serviranju hrane (Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, NN 79/07, 113/08, 43/09, 130/17, 114/18, 47/20, 134/20, 143/21).
Osobe koje su završile srednjoškolsko strukovno obrazovanje u programima obrazovanja za prehrambeno-prerađivačka, trgovačka i ugostiteljska zanimanja Tečaj trebaju pohađati 5 godina nakon završenog strukovnog obrazovanja i obnavljati ga svakih 5 godina. Osobe koje nisu završile navedena strukovna obrazovanja Tečaj trebaju završiti prije početka rada i obnavljati ga svakih 5 godina.
Smatra se da osobe koje su završile sveučilišni diplomski studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz područja: medicine, farmacije, sanitarnog inženjerstva, biokemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, nutricionizma, biologije, biotehnologije i veterinarskih znanosti posjeduju potrebna znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni te su izuzete od prethodno navedene obveze.
Tečaj se organizira po osnovnom i proširenom programu prema odredbama Pravilnika o načinu i programu stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane (NN 116/2018).
Pohađanje tečajeva po osnovnom programu obuhvaća osobe koji rade u sljedećim djelatnostima:
Tečaj obuhvaća provjeru stečenog znanja (ispit), za koju se polaznici pripremaju prema odobrenim edukativnim materijalima.
Poveznica na Edukativni materijal za polaznike osnovnog programa
Link to learning material for attenders of the Basic program – English
Pohađanje tečajeva po proširenom programu obuhvaća:
Tečaj obuhvaća teorijsku nastavu te provjeru stečenog znanja (ispit). Od teorijske nastave su oslobođene osobe koje obavljaju sezonske poslove u proizvodnji i/ili ugostiteljstvu, a za ispit se pripremaju prema odobrenim edukativnim materijalima.
Poveznica na Edukativni materijal za polaznike proširenog programa
Link to learning material for attenders of the Advanced program – English
Potrebno je ispuniti osobne podatke u Zapisniku. Ispunjeni zapisnik možete poslati putem mail-a, fax-a ili ga možete donijeti u Odsjek za higijenski minimum (NZJZ SDŽ – Vukovarska 46, Split) ili u najbližu higijensko-epidemiološku ispostavu.
Zapisnik možete preuzeti OVDJE
Polaznik koji nije zadovoljio na provjeri znanja treba ispuniti Zahtjev za ponovnu provjeru znanja. Ispunjeni zahtjev možete poslati putem mail-a, fax-a ili ga možete donijeti u Odsjek za higijenski minimum (NZJZ SDŽ – Vukovarska 46, Split) ili u najbližu higijensko-epidemiološku ispostavu.
Zahtjev za ponovnu provjeru znanja možete preuzeti OVDJE.
Split
Makarska
Vukovarska 46
Stjepana Ivičevića 2
( 021 ) 401-165 fax: 401-110
( 021 ) 612-716