Search

Škola nepušenja

Škola nepušenja program je namijenjen pušačima motiviranima za prestanak pušenja. Program obuhvaća sve aspekte života pušača: psihološki, tjelesni, radni, socijalni, obiteljski i financijski te čini temelj za izgradnju novog, nepušačkog stila života.

Škola nepušenja odvija se kroz grupni rad gdje se razvojem grupne dinamike pokreću procesi neophodni za promjene ovisničkih ponašanja.

Prijavnica za školu nepušenja u Splitu

Škola nepušenja NZJZ SDŽ

Škola nepušenja

Škola nepušenja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije utemeljena je u svibnju 2016., od kada se kontinuirano provodi, a u travnju 2024. održana je već dvadeseta grupa polaznika.

Uključivanje u Školu nepušenja odvija se na način da pušači zainteresirani za prestanak pušenja ispune i pošalju Prijavnicu za školu nepušenja u Splitu, koja se nalazi na mrežnoj stranici (web) Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ iznad ovog teksta.

Prije početka održavanja Škole nepušenja, u medijskoj objavi daje se niz potrebnih informacija: kako se prijaviti, kada i gdje će se škola održavati, kao i osnovne informacije o samoj školi.

Nakon pristiglih prijava slijedi pozivanje zainteresiranih kako bi se oformila grupa. U najmanje dvije ili više prilika, sa zainteresiranima za Školu nepušenja obavljaju se informativni i savjetodavni razgovori vezani uz mjesto, vrijeme i način održavanja Škole nepušenja, a po iskazanoj potrebi razgovor može biti uključivati i druge sadržaje. Pušači se rijetko samoinicijativno prijavljuju izvan medijskih objava. Broj održanih Škola nepušenja tijekom godina varirao je od dvije do četiri grupe godišnje. Maksimalan broj polaznika u grupi je petnaest.

 

Program Škole nepušenja

Temeljni program škole nepušenja je „Petodnevni program odvikavanja od pušenja“, a kao što sam naziv kaže, odvija se tijekom pet dana u tjednu, dva sata dnevno. Polaznici koji završe ovaj program u smislu da su redovito dolazili, a ne isključivo i prestali pušiti, nastavljaju dolaziti na grupe pomoći i podrške koje se organiziraju jednom tjednom kroz naredna tri tjedna.

Nakon završetka „Petodnevnog programa odvikavanja od pušenja“ formira se WhatsApp grupa u kojoj se nastavlja grupna dinamika. Ovo se pokazalo kao vrlo učinkovito u održavanju i jačanju grupne dinamike, ali i načinu kako premostiti vrijeme između pojedinih grupa pomoći i podrške. Nakon završetka Škole nepušenja ili tijekom održavanja grupa pomoći i podrške, svim polaznicima je po iskazanoj potrebi omogućeno individualno savjetovanje i/ili psihodijagnostika.

Škola nepušenja odvija se po principu grupnog psihoterapijskog rada te zahtijeva izravno sudjelovanje svih polaznika u stvaranju i održavanju grupne dinamike, jer je bez nje teško pokrenuti unutrašnje mehanizme neophodne za ovako zahtjevnu promjenu ponašanja.

Zbog različitosti u funkcioniranju pojedinaca, svakome se pristupa individualno, sukladno njegovim potrebama i mogućnostima. Mnogim prijavljenim pušačima ovakav rad bude preveliki izazov, pa odustanu od daljnjeg sudjelovanja. Ovo je glavni razlog znatno manjeg broja onih koji su završili Školu nepušenja od broja prijavljenih.

 

Program Škole nepušenja temelji se na psihoedukaciji o:

 

 1. Razumijevanju fenomena ovisnosti.
 2. Razumijevanju vlastitog funkcioniranja kroz jačanje uvida u svoje unutrašnje procese.
 3. Prepoznavanju drugih pridruženih poteškoća na psihičkom, tjelesnom ili socijalnom planu, koji mogu remetiti procese modifikacije ponašanja.
 4. Stjecanju znanja i vještina potrebnih za procese odvikavanja od pušenja
 5. Stvaranju interakcije s drugima kroz iznošenje vlastitih iskustava, slušanju tuđih iskustava, davanju i primanju povratnih informacija, uključivanju u rasprave, iznošenju i analiziranju rezultata dobivenih na vježbama i zadacima predviđenima za grupu ali i onima za rad kod kuće.

Polaznicima se preporučuje čitanje literature o prestanku pušenja kako bi tijekom dana bili više okupirani procesima za prestanak pušenja.

„Petodnevni program odvikavanja od pušenja“ slijedi faze promjena ponašanja, no kako se radio o grupnom psihoterapijskom radu, to nije moguće u potpunosti poštivati. Važno je da se svi planirani sadržaji i vježbe tijekom „Petodnevnog programa“ odrade.

            Sadržaji i vježbe Škole nepušenja pokrivaju područje:

 • Motivacije za promjene ponašanja
 • Promjene pogrešnih uvjerenja
 • Pripreme za prestanak pušenja (stvaranje novih nepušačkih navika, preporuke i savjeti vezani uz prehranu, piće, socijalne situacije, suočavanja sa žudnjom, itd.)
 • Znanja o svim aspektima ovisnosti o nikotinu s kojima se osoba suočava nakon prestanka pušenja (psihički i tjelesni simptomi sustezanja).
 • Prepoznavanja, suočavanja i upravljanja s neugodnim osjećajnim stanjima
 • Samopomoći kao što su tehnika relaksacije – (duboko disanje, progresivan mišićna relaksacija, kreativna vizualizacija), povezivanje s drugima, rješavanje nekih drugih životnih situacija koje mogu otežavati proces prestanaka pušenja.

 

Katarina Čolak Jurić, prof. psiholog, voditeljica Škole nepušenja

Služba za mentalno zdravlje NZJZ SDŽ

Kviz znanja

TOČNO

Duhanski dim koji ispuhuje pušač i dim s gorućeg kraja cigarete sadrže veću koncentraciju kancerogena te ostaju u zraku prostorije narednih 8 sati. Od 4 cigarete koje popuši pušač, nepušač izložen dimu unosi u organizam količinu štetnih tvari 1 cigarete.

NETOČNO

Ženski i dječiji organizam sporije razgrađuju nikotin pa ista količina duhanskog dima više šteti zdravlju žene i djeteta nego zdravlju muškarca.

NETOČNO

E-cigarete često imaju netočne deklaracije pa tekućine sadrže nikotin i ako to na deklariciji nije navedeno. Proizvodnja toksičnih emisija ovisi o vrsti tekućine ali i voltaži baterije. Zbog nakupljanja taloga, razine negativnih emisja rastu s brojem udisaja. Nedostaju rezultati ozbiljnijih znanstvenih istraživanja.

NETOČNO

Pušači troše od 250 do 500 kalorija više od nepušača (zbog ugradnje nikotina u metabolizam).

TOČNO

Osim navedenog duhan danas prolazi složene postupke obrade u kojima se dodaju različite tvari s ciljem ubrzavanja i jačanja procesa razvoja ovisnosti.

NETOČNO

Zbog uvjerenja o manjoj štetnosti light cigareta pušać će teže donijeti odluku o prestanku pušenja. Light cigarete sadrže više nikotina nego što to tvrdi duhanska industrija. Pušači dublje i veći broj puta uvlače dim, čime opet unesi gotovo ista količinu nikotina.

NETOČNO

Nikotin je najbrže i jedno od najsnažnijih sredstava ovisnosti. Od udisaja do djelovanja na mozak prođe samo 7 sekundi. On trenutno utječe na metabolizam, a proces ovisnosti se vrlo brzo razvija.

NETOČNO

Norveški institut za zdravlje je napravio istraživanje na 43. 000 pušača koji su dnevno pušili mali broj cigareta. Rezultati su pokazali da je i kod takvih pušača rizik od krvožilnih bolesti i raka pluća čak 5 puta veći nego kod nepušača.

TOČNO

Pušenje cigarete ometa koncentraciju vozača. Do toga dolazi zbog simptoma suzdržavanja, paljenja i/ili gašenja cigareta, otresanja pepela, ispadanja žara ili cigarete, posezanje za kutijom cigarte i sl.

NETOČNO

Srce pušača kuca 10 do 20 otkucaja u minuti brže od srca nepušača. Pušači u krvi imaju veću količinu kortizola koji utječe na rad srca.

NETOČNO 

Pušenje duhana je ovisnost. Ovo znači da pušač koji je prestao pušiti više nikada ne smije zapaliti niti jednu cigaretu. Danas se dodacima i posebnim obradama duhana postiže brži i snažniji razvoj ovisnosti.

TOČNO 

Nikotin je otrovni alkaloid i jedan je od najjačih biljnih otrova. Ranije se koristio kao insekticid. Pušenjem 1 cigarete u organizam se unosi 1 mg nikotina, a smrtonosna doza iznosi 50 mg

TOČNO

Jean Nicot de Villemainu je 1560. godine poslao biljku i sjeme duhana u Pariz, te ga reklamirao i promovirao njegovu upotrebu u medicinske svrhe. Američki indijanci su koristili duhan u ljekovite svrhe – protiv uhobolje i zubobolje te protiv dišnih smetnji.

Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE