Škola nepušenja

Prijavnica za školu nepušenja u Splitu

Škola nepušenja NZJZ SDŽ

Kviz znanja

TOČNO

Duhanski dim koji ispuhuje pušač i dim s gorućeg kraja cigarete sadrže veću koncentraciju kancerogena te ostaju u zraku prostorije narednih 8 sati. Od 4 cigarete koje popuši pušač, nepušač izložen dimu unosi u organizam količinu štetnih tvari 1 cigarete.

NETOČNO

Ženski i dječiji organizam sporije razgrađuju nikotin pa ista količina duhanskog dima više šteti zdravlju žene i djeteta nego zdravlju muškarca.

NETOČNO

E-cigarete često imaju netočne deklaracije pa tekućine sadrže nikotin i ako to na deklariciji nije navedeno. Proizvodnja toksičnih emisija ovisi o vrsti tekućine ali i voltaži baterije. Zbog nakupljanja taloga, razine negativnih emisja rastu s brojem udisaja. Nedostaju rezultati ozbiljnijih znanstvenih istraživanja.

NETOČNO

Pušači troše od 250 do 500 kalorija više od nepušača (zbog ugradnje nikotina u metabolizam).

TOČNO

Osim navedenog duhan danas prolazi složene postupke obrade u kojima se dodaju različite tvari s ciljem ubrzavanja i jačanja procesa razvoja ovisnosti.

NETOČNO

Zbog uvjerenja o manjoj štetnosti light cigareta pušać će teže donijeti odluku o prestanku pušenja. Light cigarete sadrže više nikotina nego što to tvrdi duhanska industrija. Pušači dublje i veći broj puta uvlače dim, čime opet unesi gotovo ista količinu nikotina.

NETOČNO

Nikotin je najbrže i jedno od najsnažnijih sredstava ovisnosti. Od udisaja do djelovanja na mozak prođe samo 7 sekundi. On trenutno utječe na metabolizam, a proces ovisnosti se vrlo brzo razvija.

NETOČNO

Norveški institut za zdravlje je napravio istraživanje na 43. 000 pušača koji su dnevno pušili mali broj cigareta. Rezultati su pokazali da je i kod takvih pušača rizik od krvožilnih bolesti i raka pluća čak 5 puta veći nego kod nepušača.

TOČNO

Pušenje cigarete ometa koncentraciju vozača. Do toga dolazi zbog simptoma suzdržavanja, paljenja i/ili gašenja cigareta, otresanja pepela, ispadanja žara ili cigarete, posezanje za kutijom cigarte i sl.

NETOČNO

Srce pušača kuca 10 do 20 otkucaja u minuti brže od srca nepušača. Pušači u krvi imaju veću količinu kortizola koji utječe na rad srca.

NETOČNO 

Pušenje duhana je ovisnost. Ovo znači da pušač koji je prestao pušiti više nikada ne smije zapaliti niti jednu cigaretu. Danas se dodacima i posebnim obradama duhana postiže brži i snažniji razvoj ovisnosti.

TOČNO 

Nikotin je otrovni alkaloid i jedan je od najjačih biljnih otrova. Ranije se koristio kao insekticid. Pušenjem 1 cigarete u organizam se unosi 1 mg nikotina, a smrtonosna doza iznosi 50 mg

TOČNO

Jean Nicot de Villemainu je 1560. godine poslao biljku i sjeme duhana u Pariz, te ga reklamirao i promovirao njegovu upotrebu u medicinske svrhe. Američki indijanci su koristili duhan u ljekovite svrhe – protiv uhobolje i zubobolje te protiv dišnih smetnji.

Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE