Search

20. grupa polaznika Škole nepušenja NZJZ SDŽ-a

Škola nepušenja NZJZ SDŽ

            U razdoblju 15. do 22. travnja 2024. godine održana je 20. grupa polaznika Škole nepušenja NZJZ SDŽ-a, tijekom koje je ukupno deset pušača (od prijavljenih petnaest) završilo „Petodnevni program odvikavanja od pušenja.“

            Grupa polaznika bila je sastavljena od sedam žena i tri muškarca, prosječne životne dobi 56 godina (u rasponu od 33 do 73 godine).

            Tijekom trajanja „Petodnevnog programa odvikavanja od pušenja“, dvije su polaznice prestale pušiti, dok je jedna uspostavila apstinenciju tijekom vikenda. U grupi su bile i dvije polaznice koje su neposredno prije pohađanja Škole nepušenja uspostavile apstinenciju od pušenja, te su je nastavile održavati.

            Svi polaznici Škole dosad su pokušavali s prestankom pušenja, a dvoje polaznika je održavalo apstinenciju više godina (sedam i četiri godine). Polaznici su od zdravstvenih smetnji navodili bolesti dišnog sustava (KOPB i karcinom pluća), bolesti krvožilnog sustava (hipertenzija, ateroskleroza), bolesti endokrinog sustava (poremećaj štitnjače) te karcinom bubrega.

            Grupna dinamika (pomoć i podrška onima koji su prestali pušiti ili to pokušavaju) odvijala se i tijekom vikenda pomoću formirane Whats App grupe koja će i nadalje služiti za međusobnu potporu.

            U evaluacijskom upitniku polaznici su dali visoke ocjene za sve aspekte Škole nepušenja: program, rad predavača, organizaciju i grupni rad.

Slijede neki komentari i primjedbe polaznika:

„Sve pohvale za grupni psihoterapijski rad. Odlično osmišljeno za motivaciju i rad na sebi.“

„Jednom rječju zadovoljna i prezadovoljna sa Školom nepušenja.“

„Kratko traje.“

„Više reklame za školu nepušenja.“

„Očekivao sam više praktičnih savjeta kad nastupi apstinencijska kriza.“

„Konkretnija iskustva za život bez cigarete.“

Voditeljica Škole nepušenja

Katarina Čolak Jurić, prof. psihologije

Služba za mentalno zdravlje NZJZ SDŽ

Podijeli na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
LinkedIn
Logo ustanove

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE